ßßß Cookit - przepis na Ziołowe koktajle – Banana Split i Miodowa Azja

Ziołowe koktajle – Banana Split i Miodowa Azja

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj zupełnie nowy pomysł na koktajl. Czy pomyślelibyście, żeby razem z owocami w swoim koktajlu zmiksować ziołową herbatkę czy kompozycję ziół?
Wcześniej nigdy o tym nie pomyślałam, jednak gdy zostałam zaproszona do współpracy przez Verdin zainteresowałam się tematem nieco bliżej. Teraz uważam, że dodanie do koktajlu zaparzonych ziół zamiast zwykłej wody czy soku jest świetnym pomysłem! Poza urozmaiceniem smaku niesie za sobą dużo korzyści dla naszego zdrowia i jest naprawdę prostym sposobem np. na poprawienie trawienia.
Dzisiaj do tego celu wykorzystałam kompozycję ziół Verdin Fix, w której skład wchodzą: Kolendra siewna (zwalczanie niestrawności oraz utraty apetytu), Kminek zwyczajny (ma właściwości przeciwskurczowe oraz wiatropędne), Dzika róża (wysoka zawartość antyoksydantów i witaminy C), Zielona herbata (m.in. korzystny wpływ na układ odpornościowy, serce oraz metabolizm tłuszczów), Lukrecja (sprzyja prawidłowej pracy błon śluzowych żołądka oraz jelit), Mniszek lekarski (działanie prebiotyczne).
Poniżej przedstawiam Wam dwa przepisy na przepyszne koktajle. Pamiętajcie, że oprócz śniadania taki koktajl świetnie się sprawdzi jako mały posiłek w ciągu dnia, który przygotowujemy rano i zabieramy ze sobą do pracy.
Banana Split
Skład
200ml zaparzonego Verdin fix,
1 banan,
4-5 fig (mogą być świeże lub suszone),
1/2 świeżej pomarańczy.
Torebkę Verdin fix zalać wrzątkiem i parzyć przez 5-10 minut. Do wysokiego naczynia wrzucić banana i figi, zalać sokiem wyciśniętym z pomarańczy oraz zaparzonymi ziołami. Całość zblendować na gładki koktajl.
By obejrzeć filmik z instrukcją przygotowania koktajlu kliknij tutaj.
Miodowa Azja
Skład
200ml zaparzonego Verdin fix,
garść jagód goji,
3-4 śliwki,
garść świeżej bazylii,
15 ml miodu.
Torebkę Verdin fix zalać wrzątkiem i parzyć przez 5-10 minut. Do wysokiego naczynia wrzucić jagody goji, pokrojone śliwki i świeżą bazylię, dodać płynny miód. Całość zalać zaparzonymi ziołami i zblendować na gładki koktajl.
By obejrzeć filmik z instrukcją przygotowania koktajlu kliknij tutaj.
Jak Wam się spodobał pomysł dodawania ziół do tradycyjnych koktajli? Wypróbujecie go w domu?
Bezglutenowe Dietetyczne do 30 minut Do pracy i do szkoły koktajle i smoothie Przepisy Śniadania wegańskie
Tagi
koktajl owoce reklama
Autor
Anna Sudoł
Z zawodu informatyk, z serca kucharz. Wegetarianka i wyznawczyni absolutnej relaksacji kuchennej. Twardy charakterek łagodzi i rekompensuje ludziom smacznym jedzeniem. Wiecznie w kuchni, wiecznie coś kombinuje. Chciałaby zostać sama sobie szefem i stworzyć coś co zapadnie wszystkim w pamięć.
Poprzedni wpis
Bezglutenowa pizza na spodzie z dyni
Następny wpis
Wegański koktajl bounty (czekoladowo-kokosowy)
Wegański koktajl bounty (czekoladowo-kokosowy)
Szybki w wykonaniu i niesamowicie prosty koktajl. [...] Czytaj dalej +
Herbata z miętą i imbirem
Kiedy tylko robi się zimno sięgam po rozgrz [...] Czytaj dalej +
Zdrowe i szybkie śniadanie – OWOCOWY KOKTAJL Z OWSIANKĄ
Przepis zmieniający życie. Serio. Dzięki niemu nie [...] Czytaj dalej +
Koktajl z jarmużu i granatu
Czy wiesz, że żeby przyswoić wszystkie mikro i mar [...] Czytaj dalej +
Źródło:http://www.grochemogarnek.pl/2015/10/ziolowe-koktajle-banana-split-i-miodowa-azja