Wykonanie
Pozornie pusta lodówka. Tak twierdził mąż. W zakamarkach czaiły się jednak dwa składniki, dzięki którym ten obiad był niezapomniany. Cudowna zupa jagodowa, wyglądająca jak aksamit, smakująca lasem... Inspiracja
Przy okazji przetestowałam ostatnio zakupiony
makaron - w ramach włoskiego tygodnia w Lidlu. Jest świetny :)
Składniki:200 g
jagód + 30g do podania3 łyżki
cukru500 ml
wody2 łyżeczki
mąki kukurydzianej
makaron wstążkiSposób przygotowania:
Jagody zalej gorącą
wodą i dodaj
cukier. Gotuj 5 minut i zmiksuj.
Mąkę rozmieszaj z 50 ml zimnej
wody i wlej do zupy. Dokładnie wymieszaj i odstaw do wystygnięcia.
Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedź i dodaj do stygnącej zupy. Odczekaj, aż
makaron nabierze pięknego fioletowego koloru, a zupa będzie chłodna. Przed podaniem posyp ją
jagodami.