ßßß Cookit - przepis na Syrop miętowy II

Syrop miętowy II

nazwa

Wykonanie

Prezentuję Wam dziś drugą wersję syropu miętowego - to ten, w którym się zakochałam tego lata :) Wiem, wiem - pewnie myślicie: niewiele jej trzeba ;) Spróbujcie sami, a zrozumiecie :)
Składniki:
około 30 gałązek świeżej mięty
50 ml wódki
1 szkl. cukru
400 ml wody
1 cytryna
Sposób przygotowania:
Umytą i osuszoną miętę pokrój, zalej alkoholem i zasyp cukrem. Pozostaw na kilka godzin.
Następnie zalej wodą i na wolnym ogniu doprowadź do wrzenia. Gotuj pod przykryciem około 5 minut i pozostaw do wystygnięcia. Zimny płyn przecedź przez sito lub gazę, dodaj sok z cytryny (bez pestek) i ponownie zagotuj. Gorący płyn wlej do butelek/słoików i odwróć do góry dnem. Przechowuj w chłodnym miejscu.
Źródło:http://www.pilkawkuchni.pl/2014/06/syrop-mietowy-ii.html