ßßß
Składniki:200 g aktywnego zakwasu żytniego300 g mąki pszennej200 g mąki żytniej300 g letniej wody1/4 łyżeczki suszonych drożdży1 łyżeczka soli1/4 łyżeczka mielonego kminku1/4 łyżeczki czarnuszkiSposób przygotowania:Wszystkie składniki wymieszaj w głębokiej misce. Przykryj ściereczką i odstaw na kilka godzin, aż caisto podwoi swoją objętość. Przemieszaj ponownie łyżką i przełóż do formy keksowej wysmarowanej tłuszczem i wysypanej otrębami. Wierzch ciasta wyrównaj wilgotną łyżką i przykryj ściereczką. Odstaw ponownie na kilka godzin - do podwojenia objętości. Wstaw do nagrzanego do 200 st. piekarnika. Po 15 minutach zmniejsz temperaturę do 180 st. i piecz 45 miut. Po upieczeniu wyjmij chleb z foremki i pozostaw do wystygnięcia.