ßßß
Składniki:12 jaj6 białek500g kartoflanki (odjąć 2 czubate łyżki)2 łyżki czubate mąki tortowej500g cukru pudru300g masła250g margaryny do pieczenia1 proszek do pieczenia1 kieliszek spirytusu
Sposób przygotowania:Białka ubij na sztywną pianę.Puder utrzyj z tłuszczem na gładką masę. Po trochu dodawaj żółtka i mąkę. Na koniec ucierania dodaj spirytus. Delikatnie wmieszaj łyżką ubite białka.Masę przełóż do wysmarowanej i wysypanej mąką tortową formy. Piecz w 180 st. 1 godzinę. Koniecznie bez termoobiegu.Po wyjęciu z piekarnika - i tu cytat - "pierdolnąć", tzn. upuścić formę z babką z wysokości ok. 1 metra na podłogę. Ja podkładam koc, by babka miała miękkie lądowanie ;)