Placuszki pachnące wanilią do przygotowania których można użyć ryżu z wczorajszego obiadu :) Znów się kłaniają moje skłonności recyklingowe ;) Są idealne dla osób na diecie bezglutenowej, bezmlecznej i bezcukrowej :)Składniki:120 g ugotowanego ryżu2 jajka3/4 szkl. mąki ryżowej1/2 szkl. napojuryżowego2 płaskie łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia1 łyżeczka ksylitoluodrobina esencji waniliowejolej do smażeniakonfitura lub owoce do podaniaSposób przygotowania:Mąkę wymieszaj z jajkami, napojemryżowym, proszkiem do pieczenia, ksylitolem i wanilią. Dodaj ryż i wymieszaj.Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju i łyżką kładź placuszki. Smaż na złoto, ostrożnie obracając na drugą stronę. Placuszki osącz na papierowym ręczniku. Podawaj tak, jak lubisz.