Wykonanie
Uwaga- dla wyjątkowo cierpliwych :)zdecydowanie poświęcić trzeba troszkę czasu na przygotowanie.Ja troszkę ze zbiorem się spóźniłam, bo odrobinę były zbyt dojrzałe a co za tym idzie- ciapowate ;)Jedyne co należy przygotować ok
owoce róży i
cukier, troszkę
wody.ok 2 kg
owoców róży +2 szklanki
cukruOwoce należy oczyścić, odciąć ogonki, przeciąć na pół i oczyścić z pestek i włosków.Zajmuje to sporo czasu, po kilogramie straciłam cierpliwość,
owoce bardziej dojrzałegotowałam przez ok 15-20 minut następnie przetarłam przez sito (sposób o wiele szybszy ale sporo
owoców zostaje na sicie- coś za coś)W 150 ml
wody rozpuszczamy
cukier- tworząc
syropwrzucamy kolejnie
owoce i gotujemy 30-40 minut, w tym czasie mogą wytworzyć sie burzowiny- to taka pianka, należy ja zdjąć.Podczas gotowania pomagamy rozlecieć się
owocom za pomocą drewnianej łyżki.( Ja pod koniec gotowania dodałem drugż część
owoców- przeciśniętych przez sito)Odstawiamy na cały dzień/nocGotujemy ok 15- 20 minutOdstawiamy ponownie na 12 godzZagotowujemy ponownie i gorące przekładamy do słoiczków,odwracamy je do góry dnem.