Wykonanie
Sincronizada często jest
mylona z quesadillą, ze względu na pozorne podobieństwo ze zamerykanizowną wersją tej ostatniej. Różnica jest po pierwsze w obowiązkowym w sincronizadas pszennych tortillach oraz użyciu
szynki zamiast np. chorizo. Po prostu sinconizadas bardziej przypominają kanapki niż tacosy - oba dania są natomiast tak samo pyszne.Składniki na porcję dla 2 osób:4 pszenne tortille100 g
żółtego sera startego4-6 plastrów
szynki (lub innej ulubionej
wędliny) pokrojonej w paseczki3-4 łyżki ulubionej salsy
olejTortille lekko zwilżyć
wodą, jedną tortille z każdej pary posmarować salsą, ułożyć
szynkę i
ser, przykryć drugą tortillą, docisnąć. Tortillę można zapiekać na patelni lekko posmarowanej
olejem po kilka minut z każdej strony aby placki się zarumieniły a
ser rozpuścił, jednak jeśli posiadacie opiekacz lub zamykany grill elektryczny, znacznie ułatwi to zapiekanie. W takim przypadku należy położyć tortillę na rozgrzanym ruszcie, zamknąć urządzenie i zapiekać ok. 3-4 minuty. Podawać pokrojone na 8 trójkątów, ewentualnie z salsami, jak np. guacamole lub kwaśną
śmietaną.