ßßß Cookit - przepis na Muffiny z rabarbarem

Muffiny z rabarbarem

nazwa

Wykonanie

S ezon rabarbarowy już rozpoczęty więc i u nas nie może zabraknąć wypieków z tym warzywem.
Tak tak kochani rabarbar to warzywo a nie owoc. Zawiera on wiele cennych witamin takich jak A, C i E, jest źródłem potasu magnezu, sodu, fosforu. Zawiera cenny błonnik. No i najważniejsze jest niskokaloryczny, tylko 20 cal w 100 g. Jedynym przeciwwskazaniem do jego spożywania jest fakt, że zawiera szczawiany, więc kto choruje na nerki lub reumatyzm musi go znacznie ograniczyć.
No już koniec tej teorii....ja postanowiłam z mało kalorycznym rabarbarem zrobić mało kaloryczne muffiny, czyli znacznie odchudziłam je z tłuszczu i cukru.....efekt nawet mnie zaskoczył. Muffinki wyszły lekkie, wilgotne i zarazem słodkie.
Składniki (na 12 sztuk):
200 g mąki pszennej
200 g kefiru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
140 g rabarbaru (pokrojonego w nie dużą kostkę)
3 łyżki soku z cytryny
110 g cukru
1 duże jajko
60 g masła
Dodatkowo:
cukier perłowy lub gruba rafinada
Rabarbar zasypać łyżką cukru i odłożyć na sitko aby puścił sok. W jednej misce przesiać mąkę z proszkiem, dodać cukier i wymieszać. W drugiej misce wymieszać kefir, jajko sok z cytryny i roztopione letnie masło. Następnie do płynnej masy dodać sypką i wymieszać tylko do połączania się składników, najlepiej łyżką lub trzepaczką (nie mikserem) dodać rabarbar i ponownie delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do foremki na muffiny wyłożonej papierowymi papilotkami lub zwyczajnie papierem do pieczenia, do 3/4 wysokości, posypać cukrem perłowym lub grubą rafinadą Piec 25- 30 minut w tem. 180 C. Babeczki muszą się zrumienić. Studzimy na kratce.
Rabarbar dostarcza dużo potasu, sód, magnez, żelazo, fosfor, witaminę C, beta-karoten.
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/rabarbar-owoc-czy-warzywo-wlasciwosci-lecznicze-rabarbaru_41562.html
abarbar jest źródłem witamin A, C, E, a także potasu, kwasu foliowego i błonnika. W rabarbarze znajduje się dużo szkodliwego kwasu szczawiowego, dlatego nie powinny go jadać osoby chore na nerki i reumatyzm. Z kolei lecznicza odmiana rabarbaru - rzewień
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/rabarbar-owoc-czy-warzywo-wlasciwosci-lecznicze-rabarbaru_41562.html
Rabarbar jest źródłem witamin A, C, E, a także potasu, kwasu foliowego i błonnika. W rabarbarze znajduje się dużo szkodliwego kwasu szczawiowego, dlatego nie powinny go jadać osoby chore na nerki i reumatyzm. Z kolei lecznicza odmiana rabarbaru -
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/rabarbar-owoc-czy-warzywo-wlasciwosci-lecznicze-rabarbaru_41562.html
Źródło:http://delicioustitbits.blogspot.com/2016/05/muffiny-z-rabarbarem.html