Wykonanie
S ezon
rabarbarowy już rozpoczęty więc i u nas nie może zabraknąć wypieków z tym warzywem.Tak tak kochani
rabarbar to warzywo a nie
owoc. Zawiera on wiele cennych witamin takich jak A, C i E, jest źródłem potasu magnezu,
sodu, fosforu. Zawiera cenny błonnik. No i najważniejsze jest niskokaloryczny, tylko 20 cal w 100 g. Jedynym przeciwwskazaniem do jego spożywania jest fakt, że zawiera szczawiany, więc kto choruje na nerki lub reumatyzm musi go znacznie ograniczyć.No już koniec tej teorii....ja postanowiłam z mało kalorycznym
rabarbarem zrobić mało kaloryczne muffiny, czyli znacznie odchudziłam je z tłuszczu i
cukru.....efekt nawet mnie zaskoczył. Muffinki wyszły lekkie, wilgotne i zarazem słodkie.
Składniki (na 12 sztuk):200 g
mąki pszennej200 g
kefiru2 łyżeczki
proszku do pieczenia140 g
rabarbaru (pokrojonego w nie dużą kostkę)3 łyżki
soku z cytryny110 g
cukru1 duże
jajko60 g
masłaDodatkowo:
cukier perłowy lub gruba rafinada
Rabarbar zasypać łyżką
cukru i odłożyć na sitko aby puścił sok. W jednej misce przesiać
mąkę z proszkiem, dodać
cukier i wymieszać. W drugiej misce wymieszać
kefir,
jajko sok z cytryny i roztopione letnie
masło. Następnie do płynnej masy dodać sypką i wymieszać tylko do połączania się składników, najlepiej łyżką lub trzepaczką (nie mikserem) dodać
rabarbar i ponownie delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do foremki na muffiny wyłożonej papierowymi papilotkami lub zwyczajnie papierem do pieczenia, do 3/4 wysokości, posypać
cukrem perłowym lub grubą rafinadą Piec 25- 30 minut w tem. 180 C. Babeczki muszą się zrumienić. Studzimy na kratce.
Rabarbar dostarcza dużo potasu, sód, magnez, żelazo, fosfor, witaminę C, beta-karoten.http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/rabarbar-owoc-czy-warzywo-wlasciwosci-lecznicze-rabarbaru_41562.html
abarbar jest źródłem witamin A, C, E, a także potasu, kwasu foliowego i błonnika. W
rabarbarze znajduje się dużo szkodliwego kwasu szczawiowego, dlatego nie powinny go jadać osoby chore na nerki i reumatyzm. Z kolei lecznicza odmiana
rabarbaru - rzewieńhttp://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/rabarbar-owoc-czy-warzywo-wlasciwosci-lecznicze-rabarbaru_41562.html
Rabarbar jest źródłem witamin A, C, E, a także potasu, kwasu foliowego i błonnika. W
rabarbarze znajduje się dużo szkodliwego kwasu szczawiowego, dlatego nie powinny go jadać osoby chore na nerki i reumatyzm. Z kolei lecznicza odmiana
rabarbaru -http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/rabarbar-owoc-czy-warzywo-wlasciwosci-lecznicze-rabarbaru_41562.html