Wykonanie
Szczaw - przysmak z łąk. Bywa niedoceniany, pomijany, bo rośnie dziko i traktowany jest jak chwast. A warto włączyć go do diety, nie tylko ze względu na orzeźwiający smak. Liście szczawiu zasobne są w beta-karotem, witaminę C i składniki mineralne, jak żelazo i wapń, a także w błonnik pokarmowy. Zawierają również rutynę, która uszczelnia ścianki naczyń krwionośnych. Warto wiedzieć, że 100 g zielonych liści szczawiu to tylko 20 kcal.Koniecznie wybróbuj, bo koktajl jest bardzo smaczny i wbrew pozorom nie dominuje ostry kwaśny smak, a jedynie aromatyczna orzeźwiajaca nuta.Kwas szczawiowy, który
daje unikalny kwaśny smak może jednak odkładać się w postaci szczawianów i prowadzić do
kamicy nerkowej, dlatego nie należy przesadzać z ilością spożywanego szczawiu.
Składniki:2 garście szczawiu1/4
melona1
gruszka1
banan1 cm kawałek
imbiru1 łyżka
oleju lnianegoniecała szklanka
wody mineralnejWykonanie:
szczaw dokładnie wypłukać, obciąć ogonki
owoce obrać ze skórki,
melon i
gruszkę pozbawić pestek i pokroić na mniejsze cząstki. Obrać i rozdrobnić
imbir na dno blendera kielichowego wlać
wodę, następnie dodać
owoce i
szczaw i zmiksować do pożądanej konsystencjiwypić najlepiej zaraz po przygotowaniuNA ZDROWIE !