ßßß Cookit - przepis na Ciasteczkowa pizza z owocami

Ciasteczkowa pizza z owocami

nazwa

Wykonanie

Wyk op pozytywnej energii na cały dzień :)
Tegoroczny weekend majowy wprost zachwyca pogodą. Koniecznie trzeba więc odkurzyć rowery i sezon rowerowy z przytupem rozpocząć! :)
A żeby mieć siłę przed intensywnym pedałowaniem, polecam przegryźć szybką, smaczną i energetyzującą przekąskę na drugie śniadanie - pizzę ciasteczkową ! Minimum wysiłku w przygotowaniu, a maksimum smaku i zastrzyk energii przed wytężonym rowerowaniem :)
Tę słodka pizzę "piekłam" w ramach weekendowej akcji Ciasto na niedzielę, w której tym razem tematem przewodnim było Ciasto bez pieczenia i domowa czekolada .
Jako bazę użyłam tu ciasteczek maszynkowych śmietanowych od BRZEŚĆ . Były takie dobre, że przyznam bez bicia, iż większość wyżarłam przez ostatnie dni prosto z opakowania. Do pizzy ledwo zaoszczędziłam wymaganą ilość. Na koniec ostały się jedynie trzy ukruszone kawałki do ukochanej kawy :)
Składniki na małą tortownicę o średnicy 18 cm :
100g ciasteczek maszynkowych śmietanowych od BRZEŚĆ .
50g masła
2 łyżki dżemu z czarnej porzeczki
4-5 łyżek serka homogenizowanego naturalnego
ulubione owoce do przybrania - u mnie kiwi, banan, winogrona, ananas z puszki
frużelina jagodowa - do przybrania
Ciasteczka rozkruszyć na piasek w malakserze lub blenderze. Masło rozpuścić w garnuszku na małym ogniu. W oddzielnej miseczce połączyć ciasteczka z masłem do konsystencji mokrej kruszonki.
Dno malej tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i zatrzasnąć obręcz tak, by papier wystawał dołem po zaciśnięciu. Przełożyć na to masę ciasteczkowo-maślaną i dokładnie wylepić nią dno formy - można sobie pomóc denkiem szklanki.
Tortownicę wstawić na 10 minut do zamrażarki - aby spód odpowiednio stwardniał . Następnie podkład ciasteczkowy posmarować cienką warstwą dżemu z czarnej porzeczki - lub innym kwaśno-słodkim smarowidłem . Wstawić na kolejne 10 minut do zamrażarki.
Ulepiony w tortownicy spód, przełożyć na talerz, na którym będziemy serwować przekąskę - albo zostawić na papierze do pieczenia, którym wyłożona była tortownica . Rozsmarować na nim serek homogenizowany - u mnie naturalny, bo nie chciałam aby całość wyszła zbyt słodka, ale łasuchy równie dobrze mogą tu użyć serka waniliowego homogenizowanego :)
Na wierzchu ułożyć ulubione owoce - u mnie kiwi, banan, winogrona, ananas z puszki - oraz klapnąć kilka kleksów frużeliny jagodowej - ostatni słoik zeszłorocznych zapasów :)
I w ten sposób bomba energetyczna do spałaszowania przed majówkowym rowerowaniem jest gotowa! Smacznego :)
WYPIEKAŁAM WSPÓLNIE Z:
MARCEPANOWY KĄCIK - Czekolada
SZÓSTE NIEBO - Torcik bez pieczenia z truskawkami
KUCHNIA STAROWIEJSKIEJ GOSPODYNI - Tarta z kaszą manną i musem truskawkowym
EW USIOWE SMAKI - Brzoskwiniowy herbatnikowiec
CIASTECZKOWY POTWÓR - PRL-owski blok czekoladowy
KULINARNA MANIUSIA - Domowa czekolada-kul eczki w kokosie
ESMERALDA ZE SMAKIEM - Tort orzechowy z a n drutów i nutelli
ŻYCIE ZACZYNA SIĘ W KUCHNI - Napoleonka z masą ryżową
MOJE DOMOWE KUCHARZENIE - Smaki raju
IZIONI PYSZNE SMAKI - Czekoladki
Źródło:http://grunttoprzepis.blogspot.com/2016/05/ciasteczkowa-pizza-z-owocami.html