ßßß Cookit - przepis na Konfitura rabarbarowo-jabłkowo-bananowa

Konfitura rabarbarowo-jabłkowo-bananowa

nazwa

Wykonanie

Składniki: (na 3 małe słoiczki- po ok. 250 g)
1 kg rabarbaru
2 średnie banany (ok.350 g)
1 kg jabłek
3/4 szklanki cukru
Rabarbar obieramy i kroimy w drobną kostkę. Obrane jabłka i banany również kroimy w kostkę. Pokrojone owoce przekładamy do dużego garnka, dodajemy cukier i gotujemy na małym ogniu od czasu do czasu mieszając do momentu, aż owoce się "rozpadną" i odparuje nadmiar soku- na małym ogniu nawet do 2 godzin. Gorącą masę przekładamy do słoiczków. Dokładnie zakręcamy i ustawiamy do góry dnem. Pozostawiamy w takiej pozycji do wystygnięcia. Taka konfitura jest idealnym dodatkiem do naleśników, placków, na kanapki, czy jako przełożenie do ciast.
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2016/05/konfitura-rabarbarowo-jabkowo-bananowa.html