Wykonanie
Kwaśność
rabarbaru łatwo zminimalizować dodając na kilogram pół kilograma
jabłek (3 średnie
jabłka najlepiej o smaku
gruszki - jonagold, champion).
Dżem rabarbarowy oprócz składników odżywczych to bardzo pyszny dodatek do deserów,
lodów, kanapek, ciast i
ciasteczek - łatwy i szybki do przygotowania bez dodatków zelujących za sprawą dużej ilości pektyn a te mają bardzo dobre właściwości zdrowotne i zagęszczające.
Składniki na trzy słoiki o pojemności około 300 mlokoło kilograma ładnie wybarwionego
rabarbarupół kilograma
jabłek o smaku
gruszki lub pół kilograma
gruszek1,5 szklanki
cukruPrzygotowaniePrzygotowanie na filmieUmyty
rabarbar kroję na kawałki a
jabłka ścieram na tarce. Podgrzewam
rabarbar w niskim szerokim rondlu z dodatkiem 1/4 szklanki
wody, żeby raptownie się nie przypalił. Po chwili dodaję
jabłka i podgrzewam w 2-3 etapach z przerwami, Często przy tym mieszam, żeby odparować
wodę. Kiedy gęstość jest odpowiednia, dodaję
cukier i znowu chwilę mieszam. Gęsty, gorący
dżem wkładam do wyparzonych słoików z zakrętkami. Dobrze zakręcam i wkładam do garnka. Zalewam słoiki gorącą
wodą do 3/4 wysokości słoików i gotuję a właściwie parzę (pasteryzuję) około 20 minut na minimalnym płomieniu tak, by
woda nie gotowała się, poniżej 100 stopni C.
Spód garnka warto wyłożyć ściereczką, która w razie raptownego zagotowania zamortyzuje ruchy słoików. Polecam!Pozdrawiam Weronika