Wykonanie
Policzki to dla mnie odkrycie kulinarne. To zupełnie nowa część
mięsa, nigdy wcześniej nie miałam z nią do czynienia. Zapewnienia ekspedientki w mięsnym okazały się prawdziwe. To strzał w dziesiątkę! Pyszne, rozpływające się w ustach kawałki
mięsa dostarczają bardzo pozytywnych doznań
smakowych. To bardzo smaczne
mięso dostępne jest w przyzwoitej cenie - idealne, zwłaszcza do dań jednogarnkowych.
Potrzebne składniki:- 4 policzki wieprzowe, oczyszczone z błonek- 3
ziemniaki- 2
marchewki- 1
cebula- 0 , 5 l cydru- łyżeczka
miodu-
sól,
pieprz-
listek laurowy-
tymianek suszony- łyżeczka
cukru- łyżeczka
ostrej papryki wędzonejSposób przygotowania:
Mięso opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym. Posolić i popieprzyć z obu stron. Podsmażyć w garnku na niewielkiej ilości
oleju na złoto, odłożyć na talerz. W tym samym naczyniu zeszklić
cebulę z
cukrem. Wsadzić podsmażone
mięso, zalać cydrem, dodać
ziemniaki pokrojone w kostkę oraz
marchewkę pokrojoną w talarki.
Liść laurowy,
pieprz oraz
miód wmieszać. Przykryć i gotować na wolnym ogniu ok 2 godzin. W razie potrzeby, można dolać pół szklanki
wody. Pod koniec gotowania dodać
tymianek, dosolić do smaku, dodać szczyptę
ostrej papryki wędzonej. Gdy
mięso jest już miękkie, wyłożyć je na talerz a sos zredukować na większym ogniu. Podawać z
sałatką ze świeżych warzyw.Pomysł zaczerpnięty z jednego z numerów KukBuk'a.