ßßß Cookit - przepis na Policzki w cydrze

Policzki w cydrze

nazwa

Wykonanie

Policzki to dla mnie odkrycie kulinarne. To zupełnie nowa część mięsa, nigdy wcześniej nie miałam z nią do czynienia. Zapewnienia ekspedientki w mięsnym okazały się prawdziwe. To strzał w dziesiątkę! Pyszne, rozpływające się w ustach kawałki mięsa dostarczają bardzo pozytywnych doznań smakowych. To bardzo smaczne mięso dostępne jest w przyzwoitej cenie - idealne, zwłaszcza do dań jednogarnkowych.
Potrzebne składniki:
- 4 policzki wieprzowe, oczyszczone z błonek
- 3 ziemniaki
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 0 , 5 l cydru
- łyżeczka miodu
- sól, pieprz
- listek laurowy
- tymianek suszony
- łyżeczka cukru
- łyżeczka ostrej papryki wędzonej
Sposób przygotowania:
Mięso opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym. Posolić i popieprzyć z obu stron. Podsmażyć w garnku na niewielkiej ilości oleju na złoto, odłożyć na talerz. W tym samym naczyniu zeszklić cebulę z cukrem. Wsadzić podsmażone mięso, zalać cydrem, dodać ziemniaki pokrojone w kostkę oraz marchewkę pokrojoną w talarki. Liść laurowy, pieprz oraz miód wmieszać. Przykryć i gotować na wolnym ogniu ok 2 godzin. W razie potrzeby, można dolać pół szklanki wody. Pod koniec gotowania dodać tymianek, dosolić do smaku, dodać szczyptę ostrej papryki wędzonej. Gdy mięso jest już miękkie, wyłożyć je na talerz a sos zredukować na większym ogniu. Podawać z sałatką ze świeżych warzyw.
Pomysł zaczerpnięty z jednego z numerów KukBuk'a.
Źródło:http://jak-to-smakuje.blogspot.com/2016/05/policzki-w-cydrze.html