Wykonanie
Bywa tak, że zakupiony produkt spożywczy schowamy do lodówki i o nim zapominamy. Jeśli chodzi o mnie, to ja często tak mam. Ostatnio zakupiłam
banany, o których zapomniałam. Dojrzałe
banany do zjedzenia się już nie bardzo nada ją, ale szkoda również było je wyrzucić. Takie
banany najlepiej wykorzystać do wypieków, a że pojawiła się okazja to
czemu nie skorzystać ;) .....
Takie słodkie wypieki jak ciasto
bananowo-
jogurtowe z
owocami są idealne na poprawę nastroju po ciężkim dniu lub tygodniu pracy. Można nimi poczęstować przyjaciół, rodzinę,
męża albo siebie samego. Właśnie dla siebie samej przygotowuję coś słodkiego gdy mam gorszy dzień. Czasem każdy z nas ma taki dzień, że wszystko idzie nie po naszej myśli - mamy pod górkę i właśnie wtedy kawałek ciasta z odrobiną
słodyczy poprawia nastrój. Dużym plusem jest również prostota i szybkość wykonania ciasta w kształcie
chlebka. Jeśli o mnie chodzi to także uwielbiam takie połączenia jak:
jabłka lub
gruszka z
cynamonem i
wanilią, które wywołują na samą myśl uśmiech na mojej twarzy. Jeden kawałek ciasta do porannej filiżanki
kawy i od razu mam siłę na cały dzień. Polecam, jest to sprawdzony sposób :).Składniki:2 szklanki
mąki tortowej2 łyżeczki
proszku do pieczenia (15 g) Delecta2
jajka30 g
cukru wanilinowy Delecta1/4 szklanki
cukru3 łyżeczki
cynamonu150 g
jogurtu naturalnego4 dojrzałe
bananyjabłkogruszkacukier puderSposób przygotowania:Najpierw obieramy
jabłko lub
gruszkę i kroimy na paski średniej grubości. Ja użyłam obydwu
owoców, ale wszystko zależy od naszego smaku i gustu.
Potem obieramy i kroimy na plastry
banany oraz wykładamy foremki papierem do pieczenia. Możemy foremki posmarować
olejem i posypać
bułką tartą zamiast używać papieru. Następnie przygotowujemy ciasto. Mieszamy ze
sobą suche składniki (
mąka,
proszek do pieczeniaDelecta,
cynamon), a mokre ze sobą (
jajka,
cukier wanilinowy Delecta,
cukier,
jogurt,
banany). Dodajemy suche składniki do mokrych i mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy. Gdy ciasto jest gotowe wylewamy je do foremek (ciasta starcza na trzy foremki prostokątne o wymiarach: 8,5 cm x 16 cm). Po wlaniu ciasta do foremek na górze układamy plasterki
jabłka lub
gruszki. Foremki z
ciastem wkładamy do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) na około 40 minut. Tuż przed podaniem posypujemy nasze
chlebki cukrem pudrem, smacznego!