ßßß Cookit - przepis na Kandyzowana skórka grejpfruta

Kandyzowana skórka grejpfruta

nazwa

Składniki

Wykonanie

Kandyzowana skórka grejpfruta to przysmak dla wielbicieli tych specyficznych słodko-gorzkich owoców. Można jej używać jako składnik bakalii do keksów, jako dekorację do ciast lub jako małe co nieco do podjadania. Oryginalnie kandyzowanie polega na smażeniu owoców, lub ich części, w coraz bardziej słodkim syropie cukrowym. Przepis, na który trafiłam w książce „Babeczki na słodko” upraszcza ten proces i sprowadza go do trzykrotnego obgotowywania kawałków skórki grejpfruta w celu pozbycia się ewentualnych zanieczyszczeń, a także osłabienia specyficznej goryczki. Następnie skórki gotowane są w syropie cukrowym, studzone w nim, a po odcieknięciu, obtaczane w cukrze. Ten sposób kandyzowania sprawia, że skórki są słodkie, ale jednocześnie zachowują swój specyficzny mocny aromat i smak.
Składniki na około 1 szklankę kandyzowanych skórek:
500 g cukru
Skórkę na grejpfrucie nacinamy na krzyż i ściągamy. Nie odcinamy białych części. Skórki kroimy w paski (wg książki 1 x 3 cm).
W niewielkim garnku zagotowujemy wodę. Skórki wrzucamy do wrzątku i gotujemy 4 minuty, po czym odcedzamy je na sicie i przepłukujemy zimną wodą. Proces powtarzamy jeszcze 2 razy zagotowując za każdym razem świeżą wodę. Następnie w garnku zagotowujemy około 350 ml wody i wsypujemy 400 g cukru. Dodajemy skórki pomarańczy i gotujemy na wolnym ogniu około 30 minut. Garnek ściągamy z ognia i pozwalamy skórkom wystygnąć w syropie. Wystudzone skórki układamy na kratce i pozwalamy im odcieknąć i lekko zastygnąć (około 2 godziny). Następnie skórki lekko obtaczamy w pozostałym cukrze i jeszcze raz układamy na czystej suchej kratce do zastygnięcia. Można je przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku przez kilka dni.
Zapraszam na cytrusowe muffinki z wykorzystaniem kandyzowanej skórki grejpfruta :)
Źródło:http://trzecitalerz.blogspot.com/2016/02/kandyzowana-skorka-grejpfruta.html