ßßß Cookit - przepis na Ciasto rabarbarowe z nutą kokosową

Ciasto rabarbarowe z nutą kokosową

nazwa

Wykonanie

Od momentu, kiedy ujrzałam sezonowy rabarbar w sklepie staram się cały czas coś z niego przyrządzać. Myślę, że to z jednej strony potrzeba świeżych owoców, ale również rabarbar kojarzy mi się ze słońcem, z latem. Dlaczego pisze w Dzień Mamy przepis na ciasto rabarbarowe, bo kojarzy mi się z moją Mamą i dzieciństwem. Placek, który wyglądał nieciekawie, bo coś takiego bliżej nieokreślonego się w nim znajdowało. Gdy spróbowałam to od razu polubiłam ten smak. Słodycz ciasta przełamana kwaskowatością rabarbaru… pycha! Chyba nie powinno się kroić tego ciasta na ciepło, ale nie mogłam się opanować
Składniki:
– 3 jajka;
– 100 g margaryny lub masła;
– 100 g cukru pudru;
– 6 łyżek mleka;
– 15 dag mąki pszennej;
– 15 dag cukru kryształu;
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
– 5 łyżek mąki ziemniaczanej;
– 5 łyżek wiórek kokosowych;
– 25 dag rabarbaru
– 25 dag truskawek;
Wykonanie:
Oddzielić żółtka od białek. Margarynę w temperaturze pokojowej utrzeć z cukrem pudrem. Dalej ucierając dodawać po jednym żółtku. Do utartej masy wlać mleko, wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną. Całość wymieszać na gładkie ciasto.
Spód tortownicy 24 cm wyłożyć pergaminem, wlać ciasto. Wstawić do piekarnika, piec 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Rabarbar oczyścić, pokroić na kawałki, truskawki umyć i pokroić na kawałki.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dalej ubijając wsypać cukier kryształ. Pianę połączyć z wiórkami. Na podpieczonym cieście rozłożyć owoce, przykryć pianą.
Piec 15 minut w temp. 180 stopni.
Smacznego
Źródło:http://dom-agi.pl/ciasto-rabarbarowe-z-nuta-kokosowa