ßßß Cookit - przepis na Klasyczne tiramisu

Klasyczne tiramisu

nazwa

Wykonanie

ENGLISH VERSION
Właśnie zdałam sobie sprawę, że nie mam u siebie przepisu na najzwyklejsze (niezbyt adekwatne słowo jeśli mówimy o tym deserze :)) klasyczne tiramisu… Faux pas ;)
Czas na poprawę :)
W mojej wersji mocno nasączone, takie jak lubimy. Mięciutkie, delikatne, rozpływające się w ustach – takie jest tiramisu z tego przepisu… (uwaga, zaczynam rymować ;P)
Robiłam krem bez dodatku ubitych białek, dlatego był troszkę bardziej gęsty i ścisły. Jeśli chcecie, żeby Wasz był delikatniejszy, wmieszajcie ubitą pianę i ju :)
Tak patrzę na zdjęcia i są chyba dosyć chaotyczne… Robiłam je w pośpiechu, bo deser znikał aż miło :) Mam jednak nadzieję, że wyglądają wystarczająco smacznie, żebyście się skusili :)
Moim skromnym zdaniem, idealna propozycja na Dzień Ojca :)
Składniki (tortownica 24cm):
szklanka kawy rozpuszczalnej (zaparzyłam 6 łyżeczek kawy) -> do wystudzenia
80ml + 20ml amaretto
duże opakowanie podłużnych biszkoptów
4 żółtka
ok. 1/3 szklanki drobnego cukru
500g mascarpone
2 białka (opcjonalnie)
kakao do oprószenia
Spód formy wyłożyć papierem do pieczenia.
Wystudzoną kawę wymieszać z amaretto.
Biszkopty maczać obustronnie w kawowo-alkoholowej mieszance -> powinny być całkiem dobrze nasiąknięte, ale nierozpadające się :)
Układać na spodzie tortownicy.
Zacząć ubijać żółtka, dodając do nich po chwili cukier.
Ubijamy dosyć długo, aż masa będzie gęsta i bardzo kremowa.
Może to zająć do 8 minut :)
Do masy jajecznej dodać mascarpone. Dokładnie wymieszać (Ja dosłownie chwilkę zmiksowałam)
Wlać pozostały alkohol i ponownie chwilkę zmiksować.
Ale tylko do połączenia :)
(opcjonalnie)
W osobnym naczyniu ubić białko na pianę i delikatnie, bardzo delikatnie wmieszać w masę kremową.
Połowę kremu wyłożyć na biszkopty.
Oprószyć przesianym kakao.
Wyłożyć kolejną porcją namoczonych biszkoptów.
Na biszkopty reszta kremu. Wyrównać.
Oprószyć przesianym kakao.
Formę można przykryć folią aluminiową.
Wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Smacznego!
Źródło:https://sarenkabaking.wordpress.com/2015/06/22/klasyczne-tiramisu