Wykonanie
wtorek, 16 Luty 2016, autor: blue_megi, Brak Komentarzy »Egzotyczny deser z chia i
owocamiNasiona chia, czyli
szałwii hiszpańskiej są teraz dostępne w każdym, większym sklepie. Warto ich spróbować i wprowadzić do swojej diety, bo zawierają bardzo dużo kwasów omega-3, błonnika i wapnia, pamiętając jednocześnie o nieprzekraczaniu 15 gram dziennie. Nasiona chia po zmieszaniu z
wodą zachowują się podobnie jak
siemię lniane czyli pęcznieją. Można je stosować całe lub zmielone, dodawać do
musli,
jogurtów, wypieków czy sałatek. Moja ulubiona propozycja ich użycia to deser na
mleku kokosowym z
ananasem i innymi egzotycznymi
owocami. Trzeba go przygotować 3 godziny przed jedzeniem. Smacznego!Składniki:nasiona chia około 3 łyżekpół puszki
mleka kokosowegoowoce w różnych proporcjach:
ananas, żółta i czerwona
papaja, guava,
kokos (używam koktajlu egzotycznego z puszki)Nasiona chia mieszamy z
mlekiem kokosowym i odstawiamy na około 2-3 godziny. Gdy nasiona napęcznieją, przekładamy je do szklanek.
Owoce odsączamy z zalewy i nakładamy na wierzch naszych deserków. Jemy