ßßß Cookit - przepis na mocno wilgotne brownie z kremem bazyliowym i truskawkami

mocno wilgotne brownie z kremem bazyliowym i truskawkami

nazwa

Wykonanie

Czy trzeba więcej słów niż nagłówek z nazwą ciasta? Mocno czekoladowe i bardzo wilgotne brownie jest tym ciastem, które robiłem już kilka razy w różnych odsłonach. Jest tak dobre, że czasami nie mogę się opamiętać i przestać jeść. To tak wciągające. Tym razem przygotowałem dla Was wersję bardziej wiosenną. Orzeźwioną świeżymi truskawkami i fantastycznym kremem bazyliowym, który znakomicie komponuje się z owocami.
ciasto:
6 jajek
50 g mąki
80 g cukru
20 g gorzkiego kakao
150 g miękkiego masła
200 g gorzkiej czekolady
Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boki posmarować cienką warstwą masła. Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać po jednej łyżce cukru. W tym samym czasie rozpuścić czekoladę i odstawić. Kiedy ubijana masa będzie sztywna i lśniąca dodawać po jednym żółtku, a następnie wmieszać miękkie masło w kilku partiach. Wyłączyć mikser, wlać przestudzoną czekoladę i wymieszać delikatnie łopatką. Na koniec przesiać mąkę oraz kakao i połączyć. Gotową masę przelać do przygotowanej formy i piec w 200 º C przez 12-15 minut. Wyjąć z piekarnika i odstawić do przestudzenia na ok. 30 minut. W tym czasie przygotować krem.
krem:
2 łyżeczki suszonej bazylii
200 g kremówki 36%
200 g mascarpone
4 łyżki cukru pudru
250 g truskawek
Bazylię z zmiksować w młynku do kawy razem z cukrem pudrem. Kremówkę ubić na sztywno, dodać mascarpone i połączyć. Na koniec dodać zmiksowany puder bazyliowy i dokładnie wymieszać. Gotowy krem wyłożyć na przestudzone ciasto. Całość udekorować truskawkami.
Smacznego! :)
Źródło:http://www.krainasosny.pl/2016/04/mocno-wilgotne-brownie-z-kremem.html