Wykonanie
Wiecie, że jedno z najlepszych połączeń na świecie -
truskawki ze
śmietaną - można przygotować też z użyciem
mleka kokosowego? Smak praktycznie ten sam, konsystencja bardzo podobna, dla miłośników słodkości całość można posypać
ksylitolem i hicior dzieciństwa w wiernej kopii 1:1 odtworzony w zdrowszej wersji ;) Dlatego zdecydowałam się zaserwować mój pierwszy chia
pudding właśnie w tym wydaniu.Wzbraniałam się przed chia jak tylko mogłam ale w końcu i mnie dopadło i chwyciłam kiedyś na promocji za torebeczkę tych ,,cudownych'' nasion. Nie przepadam za
modami na superfoods, często mamy mnóstwo
polskich produktów, których nie doceniamy, ale wzdychamy do zachodnich trendów za które trzeba zapłacić potężne pieniądze. Poczytałam jednak i przekonałam się do chia ze względu na super właściwości i zawartość kwasów omega 3, których często brakuje w diecie statystycznego Polaka :) Czy ich jedzenie jest obowiązkowe? Oczywiście, że nie. Ale z pewnością jest to ciekawy produkt a chia
pudding to kolejny zdrowy deser do wypróbowania.Dziś bez kaloryczności, bo będzie ona w dużej mierze zależeć od ilości i użytych przez Was składników. :) Warto pamiętać o proporcji 2 łyżki chia na pół szklanki
mleka.►
mleko kokosowe [ 1/2 szklanki ]► nasiona chia [ 2 łyżki ]► ulubion a substancja słodząca:
miód,
syrop klonowy,
syrop z a
gawy,
ksylitol,
cukier etc.►
truskawkiZalać nasionka chia
mlekiem, dodać ulubionej substancji słodzącej i wstawić do lodówki na ok. 15 min.Dodać
truskawki i pałaszować :)