ßßß Cookit - przepis na WEGAŃSKIE CIASTKA CZEKOLADOWE Z FASOLI

WEGAŃSKIE CIASTKA CZEKOLADOWE Z FASOLI

nazwa

Wykonanie

Wciągające, bardzo szybkie i proste w przygotowaniu ciastka czekoladowe z fasoli. Taka zdrowsza i wegańska alternatywa dla ciastek maślanych. Są bardziej gorzkie niż słodkie, więc jeśli ktoś nie uważa, że czekolada powinna by właśnie gorzka, niech doda więcej syropu z agawy (można zastąpić cukrem).
Składniki (około 7-9 sztuk ciastek):
1 kopiasta szklanka ugotowanej czerwonej fasoli (można użyć z puszki)
3 łyżki syropu z agawy
2 łyżki oleju roślinnego (użyłem rzepakowego)
2 łyżki mleka roślinnego
3 łyżki kakao
½ – 1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka mielonego siemienia lnianego
szczypta soli
⅓ tabliczki gorzkiej czekolady, posiekanej
1/3 szklanki posiekanych orzechów laskowych
Wykonanie:
Wszystkie składniki oprócz czekolady i orzechów zmiksować blenderem na gładką masę. Odstawić na 10 minut, by siemię wchłonęło wodę.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Nałożyć łyżkę ciasta, spłaszczając utworzyć okrąg. Posypać czekoladą i orzechami.
Piec 20 minut w 180 stopniach, po tym czasie będą lekko miękkie, stwardnieją po ostudzeniu.
Smacznego!
(bazowałam na przepisie z bloga erVegan)
Źródło:http://www.domowefrykasy.org/2016/04/weganskie-ciastka-czekoladowe-z-fasoli.html