Wykonanie
Kochani! Przed
Wami chyba najbardziej nowoczesna wariacja na temat sernika w moim wydaniu. Przede wszystkim mam na myśli aspekt wizualny. Jestem z niego mega, ale to mega dumny. Kiedy jakiś rok temu pewna osoba powiedziała, że widzi mnie w deserach o takiej estetyce potraktowałem to jako żart. Dziś sam nie wiem
czemu. To co widziałem na zdjęciach najlepszych cukierników okazało się możliwe do wykonania w domu, bez niczyjej pomocy. Można? Pewnie, że można! Praca w Senses Restaurant i podglądanie mistrza nie poszła na marne :) Wystarczy chcieć i
mieć w sobie odrobinę pokory, bo tylko to pozwala rozwijać się i poznawać nowe. Jeśli chodzi o smak jest on...równie nowatorski i dosyć odważny, jednak nie do końca był to mój pomysł. Inspirację zaczerpnąłem z deseru panna cotta z wędzonej
śmietany, którą miałem przyjemność kosztować w Solec 44, gdzie szefem kuchni jest autor deseru, czyli Aleksander Baron. Byłem tak pozytywnie zaskoczony wędzoną panna cottą, że postanowiłem przygotować w domowym zaciszu coś podobnego. Jak wyszło? Najlepiej gdybyście spróbowali go sami. Jednak
mogę powiedzieć, że jest to deser dla odważnych, ale wyszedł zaskakująco dobrze. Kiedy zaczynacie jeść ten deser w pierwszej kolejności czujecie przyjemną
słodycz kremu, na bazie
białej czekolady zrównoważonej z
jogurtem, a już po chwili wyłania się
spod niego delikatna i intrygująca nuta
dymu wędzarniczego, która dodatkowo świetnie zgrała się z kwaskowatym smakiem
suszonych jabłek. Dobrą robotę zrobił tu również kruchy spód, dzięki któremu aromat wędzonego
twarogu nie zdominował deseru i nie odstraszył. Aby wzbogacić fakturę całości przygotowałem również
orzechową ziemię jadalną.składniki (6 sztuk):250 g wędzonego
twarogu3-4 łyżeczki esencji waniliowej15 g
mąki kukurydzianej125 g kremówki 36%50 g
cukru pudru125 ml
mleka7 g
żelatyny35 ml zimnej
wody5
żółtekGniazda silikonowej formy do
biszkoptów posmarować cienką warstwą
oliwy.
Żelatynę zalać zimną
wodą i odstawić. Kremówkę,
mleko (70 ml) oraz esencję
waniliową umieścić w rondlu, zagotować i odstawić pod przykryciem na 15 minut.
Twaróg zmiksować blenderem (lub w maszynce do
mięsa) na gładką masę. Pozostałe
mleko (55 ml) połączyć z
mąką kukurydzianą i rozetrzeć.
Żółtka ubić z
cukrem pudrem na jasną, puszystą masę. Do masy jajecznej dodać
mleko połączone z
mąką i wymieszać. Kremówkę z
mlekiem ponownie zagotować, a następnie dodać do masy jajecznej energicznie mieszając . Otrzymaną mieszankę przelać do rondla i zagotować mieszając. Następnie dodać napęczniałą
żelatynę i podgrzewać do jej rozpuszczenia. Na koniec dodać do masy zmiksowany
twaróg i połączyć do uzyskania jednolitej konsystencji. Gotową masą napełnić foremki i schłodzić w lodówce do stężenia.
spody:220 g
mąki kukurydzianej145 g zimnego
masła65 g
cukru pudru1
żółtkoMąkę oraz
cukier puder przesiać do misy miksera. Dodać posiekane, zimne
masło i wyrabiać hakiem do otrzymania kruszonki. Następnie dodać
żółtko i wyrabiać do połączenia składników. Zagnieść gładkie, jednolite ciasto, zawinąć w folię spożywczą, rozpłaszczyć i schłodzić w zamrażarce przez ok. 20 minut. Następnie ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia na placek o grubości 3-4 mm, wyciąć 6
spodów, resztki ciasta usunąć. Surowe
spody wraz z papierem przełożyć na blachę piekarnika i piec w 200°C przez ok. 15 minut do jasno złotego koloru. Wyjąć i pozostawić do wystudzenia. Na gotowych spodach ułożyć stężałe serniczki.krem:100 g
jogurtu naturalnego125 ml kremówki 36%80 g
białej czekolady1 łyżeczka
żelatyny2 łyżki zimnej
wodysuszone jabłko do dekoracji
Żelatynę zalać zimną
wodą i odstawić do napęcznienia. Kremówkę zagotować w rondlu, zdjąć z palnika, dodać połamaną na cząstki
czekoladę i pozostawić na 2 minuty. Następnie całość wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Otrzymaną mieszankę wystudzić pod przykryciem, schłodzić i ubić na sztywno. Dodać
jogurt i zmiksować. Napęczniałą
żelatynę rozpuścić w rondelku, przestudzić i rozrobić z 1 łyżką kremu (jeśli zrobią się grudki, lekko podgrzać), a następnie przelać do naczynia z kremem i dokładnie wymieszać. Schłodzić w lodówce przez ok. 30 minut. Gotowy krem przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką i dekorować serniczkiziemia :100 g
cukru35 ml zimnej
wody40 g
gorzkiej czekolady50 g
orzechów laskowych10 g
brązowego cukru1-2 szczypty
soliCzekoladę posiekać i odstawić.
Cukier umieścić w rondelku z grubym dnem, dodać
wodę i mieszając, podgrzewać na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia. Przestać mieszać,
syrop doprowadzić do wrzenia i gotować kilka minut do osiągnięcia 135 ° C. Rondel zdjąć z palnika, dodać posiekaną
czekoladę i mieszać łyżką do powstania suchej kruszonki. Całość przełożyć na papier do pieczenia i pozostawić do wystudzenia.
Orzechy podprażyć na suchej patelni przez ok. 3-4 minuty. Dodać
brązowy cukier i podrzucać patelnią, aż
orzechy pokryją się karmelem. Posypać szczyptą
soli, a następnie wyłożyć na papier do wystudzenia. Wszystkie wystudzone składniki wymieszać i podawać do deseru.Smacznego! :)A tutaj pierwowzór :)