Już jest ! rabarbar ! Jedni nienawidzą drudzy wręcz odwrotnie. U mnie o tej porze roku rabarbar gości bardzo często,czy to zjedzony z cukrem,czy w wypiekach..Taką podstawą jest rabarbar z kruszonką. Kiedy w ogródkach pojawia się rabarbar taka zapiekanka na stole gości jako pierwsza.Składniki:ok. 10 łodyg rabarbaru8 łyżek cukru4 łyżki wody100 g masła1 łyżeczka imbiru mielonego180 g mąki pszennej100 g cukru trzcinowegoRabarbar pokrój w plasterki i wyłóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Posyp cukrem,polej wodą i zapiecz w piekarniku nastawionym do 180 C przez. ok 10 minut, Gotowy rabarbar wyjmij z piekarnika,dodaj imbir i wymieszaj.Rabarbar przełóż do foremek lub jednej większej foremki do pieczenia.Z mąki,masła i cukru trzcinowego wyrób kruszonkę. Kruszonką posyp rabarbar.Zapiekaj przez ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C.