ßßß Cookit - przepis na CIASTO KOKOSOWA ROZKOSZ

CIASTO KOKOSOWA ROZKOSZ

nazwa

Wykonanie

Błyskawiczne, baaardzo kokosowe ciasto ze śliwkami. Dla wszystkich wielbicieli kokosu, ale nie tylko. Nas bardzo zauroczyło swym smakiem. Idealne zarówno na świeżo (u nas znika jeszcze letnie...) jak i w następne dni.
U mnie wersja ze śliwkami, ale sprawdzą się każde inne owoce. Bardzo wilgotne i długo pozostające świeże ciacho zauroczy każdego miłośnika zdrowych słodkości. Ciasto przygotowywałam w dwóch wersjach mniej i bardziej kokosowej, gdy nie dysponujecie mąką kokosową wówczas można dać trochę więcej mąki orkiszowej, ja dałam 250g, a mleczka kokosowego 130g, będzie minimalnie mniej kokosowo, ale równie smacznie.
Piekłam w tortownicy o śr.25cm.
Składniki:
- 230g mąki orkiszowej typ750
- 40g mąki kokosowej
- 100g oleju kokosowego (dałam po połowie rafinowany i nierafinowany)
- 20g wody
- 150g mleczka kokosowego*
- 100g ksylitolu lub cukru np.trzcinowego (lub po połowie ksylitol i cukier)
- 2 duże jajka
- 60g wiórków kokosowych
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka ksylitolu z wanilią lub cukier waniliowy
* mleczko kokosowe przekładam do innego naczynia, dokładnie mieszam warstwy (płynną i stałą) i dopiero wówczas odważam pożądaną ilość.
Dodatkowo:
- ulubione owoce, u mnie 320g śliwek
- lukier:
- kilka łyżeczek pudru trzcinowego (5-6)
- 1-2 łyżeczki mleczka kokosowego
- wiórki kokosowe do posypania
Olej kokosowy delikatnie podgrzać do rozpuszczenia.
Jajka utrzeć z ksylitolem lub cukrem i ksylitolem z wanilią na puszystą masę, do misy z jajkami dodać letni olej kokosowy, wodę i mleczko kokosowe, wymieszać. Następnie partiami dodajemy mąki wymieszane z wiórkami kokosowymi i proszkiem do pieczenia. Po każdym dodaniu mieszamy.
Gotową masę wykładamy do przygotowanej wcześniej tortownicy, boki przesmarowane delikatnie olejem kokosowym, spód wyłożony papierem do pieczenia. Wyrównujemy. Wykładamy owoce. U mnie rozeta z pokrojonych na cząstki śliwek.
Tortownicę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160*C i pieczemy ok.40 minut na termoobiegu.
Letnie ciasto polewamy lukrem przygotowanym z pudru wymieszanego z mleczkiem kokosowym. Posypujemy wiórkami kokosowymi.
Smacznego :-)
Źródło:http://smaczne-zdrowe.blogspot.com/2016/04/ciasto-kokosowa-rozkosz.html