ßßß Cookit - przepis na Chleb pszenny z pełnego przemiału

Chleb pszenny z pełnego przemiału

nazwa

Wykonanie

Świeży, pachnący chleb... coś niebiańskiego. Zapach kojarzy mi się z dzieciństwem, beztroską i czymś niesamowicie ciepłym i przyjemnym. Chleby z supermarketów również ładnie pachną, ale niestety mają też mnóstwo niepotrzebnych dodatków, a z kolej te z piekarenek są osiągalne tylko w godzinach bardzo porannych.
Najlepszym sposobem na to jest.... zrobić sobie chleb w domu.
Z resztą po całym tygodniu pracy, dobrze jest wyżyć się na gnieceniu ciasta ;)
Składniki:
300g mąki z pełnego przemiału
200g mąki pszennej luksusowej
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka suchych drożdży
1/2 łyżeczki cukru
30g miękkiego masła
ok. 350g letniej wody
Obie mąki połączyć z drożdżami, cukrem i solą. Dodać masło oraz letnią wodę.
Wyrobić gęste i lepkie ciasto.
Gotowe ciasto przekładamy do, wyłożonej papierem lub wysmarowanej masłem i otrębami, formy 30x10cm.
Przykryć folią lub ściereczką i pozostawić na 1,5h.
Piec w 200stopniach "góra-dół" przez ok. 40 minut, w zależności od mocy piekarnika. U mnie piekł się ok. 50minut. Bałam się, że dookoła się za bardzo spiekł, ale....wyszła fajna, lekko chrupiąca skórka.
Wystarczy posmarować masłem i gotowe :)
Smacznego
Źródło:http://pasja-patki.blogspot.com/2016/04/chleb-pszenno-razowy.html