Wykonanie
Orzechowe kulki mocy to energetyczna przekąska, którą przygotujecie bez pieczenia, a do tego bez
mąki,
jajek,
nabiału i
cukru . Brzmi zdrowo i pysznie? Na pewno, zwłaszcza jeśli wymienię składniki:
masło orzechowe,
płatki owsiane,
daktyle,
migdały. A żeby zachęcić Was jeszcze bardziej, napiszę, że przyrządzenie
ciastek zajmuje niewiele czasu, choć nie obejdzie się bez malaksera lub blendera.Z poniższych składników można przygotować 30-35 kuleczek wielkości
orzecha włoskiego.
![](/Data/Images/smakolykibereniki.blogspot.com\2016_slash_04_slash_orzechowe-kulki-mocy/l/-1448507659.jpg)
Składniki:200g
płatków owsianych150g
daktyli + 300ml gorącej przegotowanej
wody200g
masła orzechowego z kawałkami
orzechów50g
migdałów mielonych (można zamienić na zmielone
płatki owsiane)100g
orzechów (u mnie ziemne i
nerkowce)
![](/Data/Images/smakolykibereniki.blogspot.com\2016_slash_04_slash_orzechowe-kulki-mocy/l/1918640964.jpg)
Wykonanie:-
daktyle i 150g
płatków owsianych zalać gorącą przegotowana
wodą, odstawić do ostygnięcia- 50g
płatków owsianych rozdrobnić na drobne kawałeczki w malakserze lub zemleć- 100g
orzechów rozdrobnić na mniejsze kawałki (można to zrobić w malakserze lub drobno posiekać, będą potrzebne do obtoczenia kulek)
![](/Data/Images/smakolykibereniki.blogspot.com\2016_slash_04_slash_orzechowe-kulki-mocy/l/-499182029.jpg)
- ostudzone
płatki z
daktylami rozdrobnić blenderem lub malakserem- do składników dodać
masło orzechowe oraz mielone
migdały, wymieszać- jeśli masa jest zbyt klejąca, dodać rozdrobnione
płatki owsiane, ponownie wymieszać
![](/Data/Images/smakolykibereniki.blogspot.com\2016_slash_04_slash_orzechowe-kulki-mocy/l/2038098205.jpg)
- gotową masę schłodzić lub od razu formować kulki- z masy odrywać niewielką ilość, w dłoni formować kulki wielkości
orzecha włoskiego- kulki obtaczać w rozdrobnionych orzechach
![](/Data/Images/smakolykibereniki.blogspot.com\2016_slash_04_slash_orzechowe-kulki-mocy/l/1873315771.jpg)
- przygotowane kulki przełożyć do szczelnego pojemnika, schłodzić- kulki należy przechowywać w lodówce- kulki po schłodzeniu pozostają lekko miękkie