ßßß Cookit - przepis na Drożdżówki z makiem

Drożdżówki z makiem

nazwa

Wykonanie

Nie wiem, czy zdążę z tym postem, gdyż postanowiłam wziąć udział w kolejnym wspólnym pieczeniu na FB, ale dzieciaki mi porozkładało choróbsko i jakoś tak się zeszło, że nie dodałam jeszcze posta :) Nic, co ma być to będzie.
Zapraszam na drożdżówki z makiem , jabłkami i bakaliami:) Pyszne i puszyste oraz mocno nadziane :D
Składniki:
50 g drożdży
600 g mąki pszennej
300 ml mleka
150 g cukru
100 g masła
4 żółtka
1 jajko
Nadzienie:
200 g maku
100 g cukru
1 jabłko
1/2 szklanki zmielonych orzechów
1/2 szklanki rodzynek
1/2 szklanki wiórek kokosowych
Wykonanie:
Drożdże mieszam w garnuszku z ciepłym mlekiem, cukrem i odrobiną mąki, nakrywam ściereczką i czekam, aż zaczną pracować, dodaję rozpuszczone masło i żółtka utarte z pozostałym cukrem. Dosypuję tyle mąki by zagnieść elastyczne ciasto. Wyrabiam, aż będzie gładkie i lśniące.
Ponownie nakrywam ściereczką i odstawiam do podwojenia objętości.
Mak zaparzam - mielony tylko osaczam, niemielony mielę dwukrotnie - mieszam z cukrem, dodaję starte na tarce jabłko oraz bakalie.
Wyrośnięte ciasto wykładam na blat podsypany mąką, odgazowuję, uderzając kilkukrotnie dłonią i rozwałkowuję cieniutko. Na połowę ciasta wykładam masę makową i zwijam jak roladę. Kroję na plastry o szerokości ok 5 cm, układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i po raz kolejny odstawiam do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzewam do 200°C , nożem robię wgłębienie przez środek moich drożdżówek, smaruję rozmąconym jajkiem i piekę ok 30 min aż się zrumienią.
Źródło:http://ciateczkowypotwor.blogspot.com/2016/04/drozdzowki-z-makiem.html