Wykonanie
Nie wiem, czy zdążę z tym postem, gdyż postanowiłam wziąć udział w kolejnym wspólnym pieczeniu na FB, ale dzieciaki mi porozkładało choróbsko i jakoś tak się zeszło, że nie dodałam jeszcze posta :) Nic, co ma być to będzie.Zapraszam na drożdżówki z
makiem ,
jabłkami i
bakaliami:) Pyszne i puszyste oraz mocno nadziane :D
Składniki:50 g
drożdży600 g
mąki pszennej300 ml
mleka150 g
cukru100 g
masła4
żółtka1
jajkoNadzienie:200 g
maku100 g
cukru1
jabłko1/2 szklanki zmielonych
orzechów1/2 szklanki
rodzynek1/2 szklanki wiórek
kokosowychWykonanie:
Drożdże mieszam w garnuszku z ciepłym
mlekiem,
cukrem i odrobiną
mąki, nakrywam ściereczką i czekam, aż zaczną pracować, dodaję rozpuszczone
masło i
żółtka utarte z pozostałym
cukrem. Dosypuję tyle
mąki by zagnieść elastyczne ciasto. Wyrabiam, aż będzie gładkie i lśniące.Ponownie nakrywam ściereczką i odstawiam do podwojenia objętości.
Mak zaparzam - mielony tylko osaczam, niemielony
mielę dwukrotnie - mieszam z
cukrem, dodaję starte na tarce
jabłko oraz
bakalie.Wyrośnięte ciasto wykładam na blat podsypany
mąką, odgazowuję, uderzając kilkukrotnie dłonią i rozwałkowuję cieniutko. Na połowę ciasta wykładam masę
makową i zwijam jak roladę. Kroję na plastry o szerokości ok 5 cm, układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i po raz kolejny odstawiam do wyrośnięcia.Piekarnik nagrzewam do 200°C , nożem robię wgłębienie przez środek moich drożdżówek, smaruję rozmąconym
jajkiem i piekę ok 30 min aż się zrumienią.