Wykonanie
By MagicPot, 20 kwietnia 2016(Jeszcze nie oceniony)Loading...Gdy po raz pierwszy upichciłam z najmłodszym synkiem ekspresowe babeczki
czekoladowe, moi wszyscy trzej chłopcy prosili o dokładkę. Dałam im kilka propozycji do wyboru i ostatecznie padło na babeczki
bananowo-
czekoladowe. Najmłodszy Max uwielbia
banany, średni Mati
czekoladę, a najstarszy Marcin – wszystko, co upichcęPrzygotowując się do pracy – tym razem pomagali mi obaj synowie – wzorowałam się na sprawdzonym przepisie – ekspresowe babeczki
czekoladowe .Z poniżej podanych ilości przygotowałam 22 babeczki.dwie szklanki
mąkipół szklanki
cukrudwie czubate łyżeczki
cukru waniliowegodwie łyżeczki
proszku do pieczeniacztery łyżki
kakaatabliczka
gorzkiej czekoladyjedno
jajkopół szklanki
olejujedna szklanka
mlekacztery duże
bananyprzyprawy: trzy czubate łyżeczki
cynamonuPrzygotowania rozpoczęłam od dokładnego ugniecenia widelcem
trzech bananów na jednym talerzu. Czwartego
banana ugniotłam na oddzielnym talerzu.Następnie wzorowałam się na przepisie na ekspresowe babeczki i:Piekarnik nastawiłam na grzanie na 180˚C.Następnie przygotowałam dwie miski: większą i mniejszą.Do dużej miski przesiałam
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia i proszkiem z
chleba świętojańskiego (stosuję go zamiast
kakaa). Następnie dodałam
cukier i
cukier waniliowy i
cynamon. Wszystkie suche składniki dokładnie wymieszałam łyżką.Tabliczkę
czekolady poszatkowałam na większe kawałki – po upieczeniu duże kawałki
czekolady roztopią się, ale nie wsiąkną w ciasto – i wrzuciłam do miski z suchymi składnikami.Do mniejszej miski wlałam
olej,
mleko i
jajko. Następnie dodałam pogniecione trzy
banany i przy użyciu trzepaczki wymieszałam wszystkie składniki.Zawartość miski z mokrymi składnikami przelałam do miski z suchymi składnikami i przy pomocy miksera wszystko dokładnie wymieszałam.Na sam koniec dołożyłam ostatniego pogniecionego
banana i przy użyciu łyżki wymieszałam ciasto. Dla bardziej
bananowego smaku możecie dodać nawet dwa
banany.Ciasto przełożyłam do formy do pieczenia babeczek – możecie przełożyć do papilotek. Każdą foremkę uzupełniałam do 2/3 ich wysokości.Babeczki zapiekałam 18 minut i patyczkiem potwierdziłam, że są gotowe.Smacznego!Polecam inne przepisy na słodkości: