ßßß Cookit - przepis na Ekspresowe babeczki bananowo-czekoladowe z cynamonem

Ekspresowe babeczki bananowo-czekoladowe z cynamonem

nazwa

Wykonanie

By MagicPot, 20 kwietnia 2016
(Jeszcze nie oceniony)
Loading...
Gdy po raz pierwszy upichciłam z najmłodszym synkiem ekspresowe babeczki czekoladowe, moi wszyscy trzej chłopcy prosili o dokładkę. Dałam im kilka propozycji do wyboru i ostatecznie padło na babeczki bananowo-czekoladowe. Najmłodszy Max uwielbia banany, średni Mati czekoladę, a najstarszy Marcin – wszystko, co upichcę
Przygotowując się do pracy – tym razem pomagali mi obaj synowie – wzorowałam się na sprawdzonym przepisie – ekspresowe babeczki czekoladowe .
Z poniżej podanych ilości przygotowałam 22 babeczki.
dwie szklanki mąki
pół szklanki cukru
dwie czubate łyżeczki cukru waniliowego
dwie łyżeczki proszku do pieczenia
cztery łyżki kakaa
tabliczka gorzkiej czekolady
jedno jajko
pół szklanki oleju
jedna szklanka mleka
cztery duże banany
przyprawy: trzy czubate łyżeczki cynamonu
Przygotowania rozpoczęłam od dokładnego ugniecenia widelcem trzech bananów na jednym talerzu. Czwartego banana ugniotłam na oddzielnym talerzu.
Następnie wzorowałam się na przepisie na ekspresowe babeczki i:
Piekarnik nastawiłam na grzanie na 180˚C.
Następnie przygotowałam dwie miski: większą i mniejszą.
Do dużej miski przesiałam mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i proszkiem z chleba świętojańskiego (stosuję go zamiast kakaa). Następnie dodałam cukier i cukier waniliowy i cynamon. Wszystkie suche składniki dokładnie wymieszałam łyżką.
Tabliczkę czekolady poszatkowałam na większe kawałki – po upieczeniu duże kawałki czekolady roztopią się, ale nie wsiąkną w ciasto – i wrzuciłam do miski z suchymi składnikami.
Do mniejszej miski wlałam olej, mleko i jajko. Następnie dodałam pogniecione trzy banany i przy użyciu trzepaczki wymieszałam wszystkie składniki.
Zawartość miski z mokrymi składnikami przelałam do miski z suchymi składnikami i przy pomocy miksera wszystko dokładnie wymieszałam.
Na sam koniec dołożyłam ostatniego pogniecionego banana i przy użyciu łyżki wymieszałam ciasto. Dla bardziej bananowego smaku możecie dodać nawet dwa banany.
Ciasto przełożyłam do formy do pieczenia babeczek – możecie przełożyć do papilotek. Każdą foremkę uzupełniałam do 2/3 ich wysokości.
Babeczki zapiekałam 18 minut i patyczkiem potwierdziłam, że są gotowe.
Smacznego!
Polecam inne przepisy na słodkości:
Źródło:http://magiczny-garnek.pl/blog/2016/04/20/ekspresowe-babeczki-bananowo-czekoladowe-z-cynamonem