Wykonanie
By MagicPot, 21 kwietnia 2016(Jeszcze nie oceniony)Loading...
Drożdżowe racuchy z
jabłkami i
bananami to idealna słodka przekąska na podwieczorek lub jak w Naszym przypadku – przekąska na placu zabaw z najmłodszym synkiem. Najmłodszy Max uwielbia
banany, a średni Mati –
jabłka, dlatego też muszę przygotowywać dwa rodzaje racuchów ku radości mojego najstarszego mężczyzny.Przygotowania trochę czasu zabierają, ale na koniec, gdy zajadamy się racuchami – smak wszystko wynagradza.Z poniżej podanej ilości usmażyłam średniej wielkości 20 racuchów.250g
mąki pszennej15g świeżych
drożdży lub 7g suchych
drożdży240ml
mleka50g
cukrutrzy czubate łyżeczki
cukru waniliowego2
jajka30g
masłaDrożdże lubią ciepło i zapewne wiele osób powie, że należy przygotować zaczyn z
drożdży – lecz wiele
razy przygotowywałam racuchy z zaczynem i bez i za każdym razem wychodzi mi tyle samo racuchów.Ważne by wszystkie składniki prócz
mleka były w temperaturze pokojowej.Do wysokiej miski przesiałam
mąkę, dodałam
drożdże i oba rodzaje
cukru.
Mleko podgrzałam – nie zagotowałam
mleka, tylko podgrzałam by było ciepłe a niegorące.Ciepłe
mleko wlałam do miski z
mąką, dodałam
jajka i
masło w temperaturze pokojowej.Wszystkie składniki wymieszałam mikserem na niskich obrotach. Miksowałam do czasu aż pojawiły się bąbelki powietrza.Ciasto w misce odstawiłam w ciepłe miejsce i przykryłam ściereczką. Pozwoliłam
drożdżom pracować około 1,5h godziny – pojechałam na wywiadówkę do starszego syna.Przygotowałam dwa średnie
jabłka i jeden duży
banan.
Banana obrałam ze skórki i pokroiłam w plasterki o szerokości około 0,5cm. Jedno
jabłko przekroiłam na pół, wydrążyłam gniazdo nasienne i pokroiłam w półksiężyce. Z drugiego
jabłka wykorzystałam tylko jedną połówkę.Po upływie około 1 , 5 godziny, gdy wróciłam do domu ponownie zajęłam się robieniem racuchów.Na patelni rozgrzałam
olej – wlałam około 0,5cm na wysokość
oleju.Pokrojone w plasterki
jabłka włożyłam do miski z
ciastem i delikatnie łyżką wymieszałam.Następnie łyżką kładłam ciasto z
owocem na rozgrzany
olej. Smażyłam na 3 z 6-cio stopniowej skali palnika. Racuchy w miarę szybko się rumieniły, więc podczas smażenia należy być przy patelni i pilnować by się nie przypaliły. Rumieniłam na złoty kolor z obu stron.W trakcie smażenia dolewałam
olej i gdy był znów gorący – nakładałam ciasto.Gdy
jabłka w cieście się skończyły, włożyłam pokrojonego
banana i ponownie delikatnie wymieszałam i tak jak w przypadku
jabłka, kładłam ciasto z łyżką na rozgrzany
olej.Gdy
banany się skończyły włożyłam
jabłko i wykończyłam w ten sposób ciasto.Usmażone racuchy można posypać
cukrem pudrem – racuchy z
jabłkiem zawsze obsypuję
cukrem pudrem.Racuchy super smakują na ciepło, lecz w temperaturze pokojowej a nawet prosto z lodówki też są bardzo dobre.Po usmażeniu i gdy już nikt ich nie je, zawsze chowam do lodówki. Gdy chcę je odgrzać – na patelni rozgrzewam odrobinkę
oleju a następnie nakładam racuchy i grzeję po kilkanaście sekund z obu stron by były ciepłe niegorące i nie przypaliły się.Smacznego!Polecam inne przepisy na słodkie przekąski: