ßßß Cookit - przepis na Łatwe bułki drożdżowe z cynamonem

Łatwe bułki drożdżowe z cynamonem

nazwa

Wykonanie

Miałam upiec palmiery, jednak w sklepie zabrakło ciasta francuskiego, więc przygotowałam bułeczki z ciasta drożdżowego. To wyjątkowo szybki i łatwy przepis na upieczenie czegoś słodkiego.
Wystarczy gotowe ciasto drożdżowe posypać cukrem, cynamonem, orzechami i bułki prawie gotowe. Obejrzyjcie zdjęcia (poniżej) jak uformować bułeczki.
Składniki:
arkusz gotowego ciasta drożdżowego (450 g)
8 płaskie łyżki drobnego cukru
3 łyżeczki cynamonu
1/2 szkl. siekanych orzechów włoskich lub laskowych
50 g masła (1/4 kostki)
1 jajko - do posmarowania bułek
Przygotowanie:
Rozwinąć zrolowany arkusz ciasta drożdżowego .
Rozpuścić masło, gdy lekko przestygnie posmarować ciasto drożdżowe.
Następnie całą powierzchnię ciasta posypać cukrem, cynamonem i orzechami .
Posypkę należy delikatnie wgnieć dłonią w ciasto.
Zrolować ciasto wzdłuż, pokroić na kawałki o szerokości 7-8 cm.
Aby uformować ładne, wywinięte na boki bułeczki, należy zgnieść każdy kawałek zrolowanego ciasta. Na zdjęciach powyżej przedstawiam jak uformować bułkę za pomocą trzonka drewnianej łyżki.
Gotowe bułki przełożyć na blachę wyłożona papierem do pieczenia i pozostawić na 30 minut do wyrośnięcia.
Następnie posmarować bułki rozkłóconym jajkiem.
Piec 20-25 minut w temperaturze 210 stopni.
Smacznego
Źródło:http://codziennik-kuchenny.blogspot.com/2016/02/atwe-buki-drozdzowe-z-cynamonem.html