Wykonanie
Miałam upiec palmiery, jednak w sklepie zabrakło
ciasta francuskiego, więc przygotowałam bułeczki z
ciasta drożdżowego. To wyjątkowo szybki i łatwy przepis na upieczenie czegoś słodkiego.Wystarczy gotowe
ciasto drożdżowe posypać
cukrem,
cynamonem,
orzechami i
bułki prawie gotowe. Obejrzyjcie zdjęcia (poniżej) jak uformować bułeczki.
Składniki:arkusz gotowego
ciasta drożdżowego (450 g)8 płaskie łyżki drobnego
cukru3 łyżeczki
cynamonu1/2 szkl. siekanych
orzechów włoskich lub laskowych50 g
masła (1/4 kostki)1
jajko - do posmarowania
bułekPrzygotowanie:Rozwinąć zrolowany arkusz
ciasta drożdżowego .Rozpuścić
masło, gdy lekko przestygnie posmarować
ciasto drożdżowe.Następnie całą powierzchnię ciasta posypać
cukrem,
cynamonem i
orzechami .Posypkę należy delikatnie wgnieć dłonią w ciasto.Zrolować ciasto wzdłuż, pokroić na kawałki o szerokości 7-8 cm.Aby uformować ładne, wywinięte na boki bułeczki, należy zgnieść każdy kawałek zrolowanego ciasta. Na zdjęciach powyżej przedstawiam jak uformować
bułkę za pomocą trzonka drewnianej łyżki.Gotowe
bułki przełożyć na blachę wyłożona papierem do pieczenia i pozostawić na 30 minut do wyrośnięcia.Następnie posmarować
bułki rozkłóconym
jajkiem.Piec 20-25 minut w temperaturze 210 stopni.Smacznego