Wykonanie
Delikatne, mięciutkie, słodkie racuchy na bazie
kefiru. W porównaniu do tych na
mleku są zdecydowanie bardziej głębokie w smaku. Dodatek
sody oczyszczonej sprawia, że fajnie podrastają a dodatek
jabłek jest dodatkowym akcentem
smakowym w całości. Racuszki są bardzo syte i nie da się ich zbyt dużo zjeść. Najlepsze po przestygnięciu, kiedy osiągają niemal temperaturę pokojową.Składniki:2 szklanki
kefiru2 szklanki
mąki pszennej typ 5002
jajkapół szklanki
cukrupłaska łyżeczka
sody oczyszczonej (można zastąpić też
proszkiem do pieczenia)
cukier puder do oprószenia4
jabłkatłuszcz do smażeniaWykonanie:
Jabłka obrać ze skórki, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w drobną kostkę.Do misy wlać
kefir, wbić
jaja, dodać
cukier,
sodę. Całość miksować na małych obrotach, następnie stopniowo dodawać
mąkę. Kiedy masa jest spójna należy dodać
jabłka i delikatnie połączyć je z masą za pomocą miksera lub łyżki.Na patelni rozgrzać tłuszcz. Nakładać dużą łyżką porcję ciasta na patelnię i rumienić na mocno złoty kolor po obu stronach. Wyłożyć na ręcznik papierowy. Podawać oprószone
cukrem pudrem.Smacznego!Dobrego dnia :-)