ßßß Cookit - przepis na Racuchy na kefirze, z jabłkami.

Racuchy na kefirze, z jabłkami.

nazwa

Wykonanie

Delikatne, mięciutkie, słodkie racuchy na bazie kefiru. W porównaniu do tych na mleku są zdecydowanie bardziej głębokie w smaku. Dodatek sody oczyszczonej sprawia, że fajnie podrastają a dodatek jabłek jest dodatkowym akcentem smakowym w całości. Racuszki są bardzo syte i nie da się ich zbyt dużo zjeść. Najlepsze po przestygnięciu, kiedy osiągają niemal temperaturę pokojową.
Składniki:
2 szklanki kefiru
2 szklanki mąki pszennej typ 500
2 jajka
pół szklanki cukru
płaska łyżeczka sody oczyszczonej (można zastąpić też proszkiem do pieczenia)
cukier puder do oprószenia
4 jabłka
tłuszcz do smażenia
Wykonanie:
Jabłka obrać ze skórki, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w drobną kostkę.
Do misy wlać kefir, wbić jaja, dodać cukier, sodę. Całość miksować na małych obrotach, następnie stopniowo dodawać mąkę. Kiedy masa jest spójna należy dodać jabłka i delikatnie połączyć je z masą za pomocą miksera lub łyżki.
Na patelni rozgrzać tłuszcz. Nakładać dużą łyżką porcję ciasta na patelnię i rumienić na mocno złoty kolor po obu stronach. Wyłożyć na ręcznik papierowy. Podawać oprószone cukrem pudrem.
Smacznego!
Dobrego dnia :-)
Źródło:http://www.poezja-smakow.com/2016/04/racuchy-na-kefirze-z-jabkami.html