Wykonanie
Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu pszenne bułeczki z dodatkiem
razowej mąki. Smakują idealnie, jak te kupione w piekarni. A wiadomo domowe najlepsze!
400 g
mąki pszennej luksusowej typ - 550 Młynomag (klik)50 g
mąki razowej żytniej Młynomag (klik)1 łyżeczka
soli25 g
oleju300 ml letniej
wody20 g świeżych
drożdży0,5 łyżeczki
cukru2 łyżki letniej
wodyNa wierzch:
Mleko do posmarowania
Mak do posypania
Drożdże mieszamy z
cukrem i dwiema łyżkami letniej
wody (muszą ładnie się rozpuścić). Do misy wsypujemy obie
mąki,
sól – wszystko mieszamy. Dolewamy
olej, rozpuszczone
drożdże i na samym końcu letnia
wodę. Wszystko mieszamy ok. 5 minut mikserem z hakiem (ręcznie ok. 8 minut). Po wyrobieniu ciasto powinno jeszcze delikatnie się lepić.Z ciasta formujemy kule i przekładamy je do wysmarowanej
olejem miski. Przykrywamy suchą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 60 minut do wyrośnięcia.
Po podwojeniu objętości ciasto dzielimy na 8 kawałków. Z każdej formujemy bułeczki lub zaplatamy warkocze. Bułeczki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Odstawiamy je po przykryciem na kolejne 30 minut. Po tym czasie
bułki smarujemy
mlekiem i obsypujemy
makiem. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 230*C na 10 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 200*C i pieczemy jeszcze 7 minut. Studzimy na kratce.