ßßß Cookit - przepis na Wegańskie Anzac biscuits

Wegańskie Anzac biscuits

nazwa

Wykonanie

Słynne australijskie Anzac biscuits . Za dziwną nazwą kryją się proste, aczkolwiek pyszne owsiane ciasteczka kokosowe . U mnie dziś w wegańskiej, bez cukrowej wersji.
Anzac biscuits pochodzą z czasów I Wojny Światowej. Te kokosowe ciasteczka piekły kobiety dla mężczyzn walczących w australijsko-nowozelandzkich siłach zbrojnych Australian and New Zealand Army Corps (ANZAC). Wysyłane na front ciasteczka, bez problemu znosiły transport i długo zachowywały świeżość. Po upieczeniu były chrupiące, z dnia na dzień robiły się coraz bardziej miękkie. Nie wątpię w to, że takie domowe ciasteczka dawały psychiczną siłę mężczyznom, którzy znaleźli się z dala od ukochanych osób - żon i matek. Niby niepozorny smakołyk a znaczył wiele - myślę o tobie, tęsknie, kocham.
Klasyczne Anzac biscuits zrobione były z masła i dużej ilości golden syrupu, który je konserwował. Masło zastąpiłam te składniki niezwykle aromatycznym olejem kokosowym, który wspaniale podkreśla smak wiórków. Natomiast substancją słodzącą jest tu mieszanka ksylitolu i syropu klonowego. Pomimo weganizacji, ciasteczka te są nadal pyszne i zgodnie z tradycją w dniu pieczenia są chrupiące, a z dnia na dzień miękną.
wegańskie
(20 ciasteczek)
- 85 g płatków owsianych
- 85 g wiórków kokosowych
- 120 g mąki orkiszowej typ 1850
- 50 g ksylitolu
- 50 g syropu klonowy/ syropu z agawy/miodu
- 100 g płynnego oleju kokosowego
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
W misce mieszam płatki owsiane, wiórki kokosowe, mąkę i sodę oczyszczoną.
W małym garnku, na małym ogniu roztapiam olej kokosowy. Dodaję do niego ksylitol, syrop klonowy i szczyptę soli. Zdejmuję z ognia i dokładnie mieszam. Pozostawiam by lekko przestygło.
Przelewam mokre składniki do suchych i dokładnie mieszam. Z ciasta, na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, formuję ciasteczka, dobrze pociskając je za pomocą dłoni. Nie przejmujcie się, że składniki nie tworzą mocno zwartego ciasta. Połączą się w czasie pieczenia i studzenia.
Ciasteczka piekę w 180 st. C przez ok. 10 min. Trzeba ich pilnować, bo łatwo się przypalają.
Blaszkę z upieczonymi ciasteczkami wyciągam z piekarnika i nie ruszając ich, pozwalam im ostygnąć.
Smacznego!
Źródło:http://truetastehunters.blogspot.com/2016/04/weganskie-anzac-biscuits.html