ßßß Cookit - przepis na Ciasto marchewkowe pomarańczowo-tymiankowe (wegańskie, bezglutenowe, bez cukru)

Ciasto marchewkowe pomarańczowo-tymiankowe (wegańskie, bezglutenowe, bez cukru)

nazwa

Wykonanie

Marchewkowe pole rośnie wokół mnie ... Słowa tej piosenki rozbrzmiewają w radiu, a ja właśnie studzę moje pierwsze wegańskie bezglutenowe ciasto marchewkowe . Przypadek? Omen? Ale że się nie uda czy nie uda? Nie wytrzymałam, urwałam kawałek jeszcze ciepłego... i znalazłam się w marchewkowym raju...
Miało być zwykłe ciasto marchewkowe . O zgrozo, nie zamierzałam nawet stworzyć bezglutenowego wypieku. Przeciwnie, myślałam, że na mój pierwszy raz postawię na mąkę orkiszową. No cóż... kobieta zmienną jest. :p Do marchewkowego ciasta wpadła po drodze pomarańcza i tymianek . Dla dodatkowej zabawy, podwyższyłam sobie poprzeczkę i w ostatniej chwili zdecydowałam się na mąki bezglutenowe. Całość była istnym wariackim eksperymentem kulinarnym, który o dziwo... się udał. Nawet ja, wieczna optymistka nie spodziewałam się po tym cieście fajerwerków. Traktowałam je jako drogę do idealnego wypieku, a cudem już na dzień dobry uzyskałam idealne ciasto marchewkowe. Nie za suche, bez zakalca, z cudowną kokosowo-waniliową chmurką, która nie tylko je zdobi, ale i uzupełnia jego smak. W dodatku, całość bez grama rafinowanego cukru. Dla mnie - ideał!
No cóż... dosyć reklamy. Musicie po prostu to ciasto upiec. Żadne słowa nie są w stanie przekazać Wam, jakie ono jest pyszne. A na wegański i bezglutenowy wypiek to na prawdę wyczyn! :)
Wegańskie bezglutenowe bez cukru
(tortownica o śred. 21 cm)
- 250 g marchewki, startej na tarce o grubych oczkach
- 100 g oleju kokosowego
- 100 g ksylitolu
- 4-5 łyżki syropu klonowego / syropu z agawy / innego płynnego słodzidła / nie-weganie mogą użyć miodu
- 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
- 150 ml soku pomarańczowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- skórka starta z 1 pomarańczy
- 100 g mąki jaglanej*
- 100 g mąki kukurydzianej*
- 50 g mąki ziemniaczanej*
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 60 g orzechów włoskich, posiekanych nie za drobno
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia / kamienia winnego
- 1 łyżka octu winnego / ryżowego
- 1 i 1/2 łyżki świeżych listków tymianku
- 1 łyżeczka pasty waniliowej / ekstraktu waniliowego / ziarenka z 1/2 laski wanilii
- szczypta soli
W kąpieli wodnej rozpuszczam olej kokosowy. Dodaję ksylitol, syrop klonowy, sok pomarańczowy, sok z cytryny, ekstrakt waniliowy i szczyptę soli. Całość podgrzewam, do całkowitego połączenia się składników. Zdejmuję miskę znad parującej wody i odstawiamy, by masa przestygła. Dodaję mielone siemię lniane i dokładnie mieszam.
Do dużej miski przesiewam mąki i proszek do pieczenia. Dodaję przyprawy. Całość mieszam.
Do mokrych składników wrzucam startą marchewkę, skórkę pomarańczową, tymianek i orzechy włoskie. Mieszam. Następnie dodaję suche składniki i ponownie, dokładnie mieszam do połączenia się składników.
W miseczce zalewam 1 łyżeczkę sody, octem. Uzyskaną pianę wlewam do mas na ciasto i ponownie dokładnie mieszam.
Tortownicę wykładam papierem do pieczenia. Przekładam do niej masę na ciasto.
Tak przygotowane ciasto wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 45 min. Gotowe ciasto studzę w foremce przez ok. 1-2 h.
kokosowa śmietana waniliowa:
- śmietana z 1 puszki mleka kokosowego (ta stała część)
- 3-4 łyżki ksylitolu
- 1/2 łyżeczki pasty waniliowej / kilka kropel ekstraktu waniliowego
do dekoracji:
- starta skórka pomarańczowa
- orzechy włoskie
- świeże listki tymianku
Schłodzoną śmietanę ubijam z ksylitolem. Na koniec dodaję pastę waniliową i dalej ubijam.
Gotową masę wykładam na przestudzone ciasto marchewkowe. Całość posypuję orzechami włoskimi, otartą skórką pomarańczową i odrobiną listków świeżego tymianku.
Ciasto wstawiam na ok. 2 h do lodówki, by śmietana zgęstniała. Jeśli jednak nie możesz wytrzymać, możesz od razu zajadać ciasto. :p
Smacznego!
* Jeśli chcesz, możesz wszystkie mąki zastąpić orkiszową/żytnią/pszenną
Źródło:http://truetastehunters.blogspot.com/2016/02/ciasto-marchewkowe-pomaranczowo.html