Wykonanie
Tym razem mam dla was przepis na wyśmienity deser z
galaretką z
granatu,
budyniem oraz warstwą pokruszonych
ciasteczek czekoladowych. Do jego wykonania potrzeba troszkę cierpliwości i czasu, ale zdecydowanie jest tego warty.Tak, jak napisałam poniżej,
ciastka czekoladowe możecie upiec z ulubionego przepisu lub tego, który podlinkowałam. Jednak jeśli chcecie nieco skrócić czas przygotowania, a macie w zanadrzu granolę, to z powodzeniem możecie ją położyć na dnie pucharków.Składniki na 2 porcje:6
ciastek czekoladowych (ja użyłam tych, ale możecie zastąpić je innymi)500ml
mlekałyżka
brązowego cukru3 łyżeczki
mąki ziemniaczanejgranat2 łyżeczki
cukru brązowegowodażelatynaGalaretka:
Granat myjemy, wyjmujemy z niego pestki i dokładnie blendujemy. Przecieramy je przez sitko do garnuszka. Do soku dolewamy tyle
wody, aby otrzymać 100ml płynu. Zagotowujemy go razem z 2 łyżeczkami
brązowego cukru. Zdejmujemy z palnika. Dodajemy
żelatynę i mieszamy, aż do całkowitego rozpuszczenia. Pozostawiamy
galaretkę do wystygnięcia.
Budyń:W 100ml
mleka rozpuszczamy
mąkę ziemniaczaną a pozostałe 400ml zagotowujemy razem z łyżką
cukru. Dolewamy do niego mieszankę z
mąką i gotujemy stale mieszając, aż do zgęstnienia.Wykonanie:Na dno pucharków wrzucamy pokruszone
ciastka czekoladowe. Następnie nakładamy zimny
budyń i schłodzoną, płynną
galaretkę. Deser wstawiamy do lodówki. Wyjmujemy, gdy
galaretka stężeje.Smacznego:)