ßßß Cookit - przepis na Tartaletki z kremem czekoladowym, bananem i orzechami

Tartaletki z kremem czekoladowym, bananem i orzechami

nazwa

Wykonanie

Po kilkudniowej świątecznej przerwie wracam do was z przepisem na pyszne, czekoladowe tartaletki.
Składają się one z kruchego, chrupiącego spodu, kremu przygotowanego na bazie czekolady i śmietany, słodkiego banana i orzechów włoskich. Chociaż tartaletki wyglądają na dość pracochłonne, to ich przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, ani nie wymaga szczególnych umiejętności.
Krem czekoladowy musi się chłodzić przez całą noc, więc warto wziąć to pod uwagę przy planowaniu pieczenia tartaletek.
Składniki na 6 sztuk:
ciasto:
50g mąki pszennej pełnoziarnistej
25g mąki pszennej typ 650
40g masła
łyżka cukru waniliowego
łyżka cukru pudru
krem czekoladowy:
150g śmietany 30%
120g czekolady (deserowa, mleczna lub gorzka)
dodatki:
banan
garść orzechów włoskich
ciasto:
Mąki przesiewamy do miski, dodajemy cukry i zimne masło posiekane w kostkę. Szybko zagniatamy gładkie ciasto. Zawijamy je w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce przez co najmniej godzinę.
foremki na tartaletki smarujemy niewielka ilością tłuszczu.
Schłodzone ciasto dzielimy na 6 części. Każdą z nich wałkujemy na stolnicy na kształt koła. Następnie wkładamy je do foremki i dociskamy je do brzegów.
Piekarnik nagrzewamy do 200C i pieczemy w nim tartaletki przez 8 minut, aż do zezłocenia.
Po wyjęciu z piekarnika przekładamy je z foremek na deskę i pozostawiamy do wystudzenia.
krem czekoladowy:
Śmietanę wlewamy do garnka i podgrzewamy, ale nie doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy do niej czekoladę połamaną na kosteczki. Pozostawiamy na kilka minut i po tym czasie dokładnie mieszamy, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Wstawiamy do lodówki na noc.
wykonanie:
Na upieczone foremki nakładamy łyżką krem czekoladowy, pokrojonego w plasterki banana i drobno posiekane włoskie orzechy.
Podajemy od razu lub przechowujemy w lodówce.
Smacznego:)
Źródło:http://kuchniacarrie.blogspot.com/2016/03/tartaletki-z-kremem-czekoladowym.html