Wykonanie
Po kilkudniowej świątecznej przerwie wracam do was z przepisem na pyszne,
czekoladowe tartaletki.Składają się one z kruchego, chrupiącego
spodu, kremu przygotowanego na bazie
czekolady i
śmietany, słodkiego
banana i
orzechów włoskich. Chociaż tartaletki wyglądają na dość pracochłonne, to ich przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, ani nie wymaga szczególnych umiejętności.
Krem czekoladowy musi się chłodzić przez całą noc, więc warto wziąć to pod uwagę przy planowaniu pieczenia tartaletek.
Składniki na 6 sztuk:ciasto:50g
mąki pszennej pełnoziarnistej25g
mąki pszennej typ 65040g
masłałyżka
cukru waniliowegołyżka
cukru pudrukrem czekoladowy:150g
śmietany 30%120g
czekolady (deserowa,
mleczna lub gorzka)dodatki:
banangarść
orzechów włoskichciasto:
Mąki przesiewamy do miski, dodajemy
cukry i zimne
masło posiekane w kostkę. Szybko zagniatamy gładkie ciasto. Zawijamy je w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce przez co najmniej godzinę.foremki na tartaletki smarujemy niewielka ilością tłuszczu.Schłodzone ciasto dzielimy na 6 części. Każdą z nich wałkujemy na stolnicy na kształt koła. Następnie wkładamy je do foremki i dociskamy je do brzegów.Piekarnik nagrzewamy do 200C i pieczemy w nim tartaletki przez 8 minut, aż do zezłocenia.Po wyjęciu z piekarnika przekładamy je z foremek na deskę i pozostawiamy do wystudzenia.
krem czekoladowy:
Śmietanę wlewamy do garnka i podgrzewamy, ale nie doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy do niej
czekoladę połamaną na kosteczki. Pozostawiamy na kilka minut i po tym czasie dokładnie mieszamy, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Wstawiamy do lodówki na noc.wykonanie:Na upieczone foremki nakładamy łyżką
krem czekoladowy, pokrojonego w plasterki
banana i drobno posiekane
włoskie orzechy.Podajemy od razu lub przechowujemy w lodówce.Smacznego:)