Wykonanie
Ostatnio bardzo posmakowało mi połączenie
galaretki i budyniu. Na blogu pojawił się już nawet przepis na tego typu deserek (klik). Tym razem mam dla was nieco inną wersję
smakową. W skład deseru wchodzą dwie warstwy budyniu-
kakaowa i jasna- waniliowa oraz
galaretka z
jagodami i
malinami. Jak dla mnie, jest to deser idealny:)
Składniki na 4 porcje:
budyń:500ml
mleka3 czubate łyżeczki
mąki ziemniaczanej2 płaskie łyżki
cukru waniliowegołyżka
kakaogalaretka z
owocami:200ml
soku jagodowegołyżeczka
żelatyny4 łyżki mrożonych
malin4 łyżki mrożonych
jagódBudyń:Do garnka wlewamy 400ml
mleka. Zagotowujemy je razem z
cukrem.W szklance mieszamy pozostałe
mleko z
mąką. Dodajemy je do gotującego się w garnku
mleka. Mieszamy, aż
budyń zgęstnieje i ponownie zacznie się gotować. Zdejmujemy go z palnika i odkładamy do miseczki 4 łyżki budyniu. Do reszty dodajemy
kakao, dokładnie mieszamy i jeszcze chwilę gotujemy.Gotowy
budyń kakaowy przekładamy do pucharków, a na niego pozostały jasny.
Galaretka:
Sok jagodowy wlewamy do garnka i zagotowujemy. Zdejmujemy go z palnika i dodajemy
żelatynę. Bardzo dokładnie rozpuszczamy ją w soku.
Galaretkę pozostawiamy do wystygnięcia.Na wcześniej przygotowany
budyń kładziemy
owoce i wylewamy na nie ostudzoną
galaretkę.Deser wstawiamy do lodówki. Podajemy gdy
galaretka stężeje.Smacznego:)