Wykonanie
Dziś proszę wszystkich miłośników zdrowego jedzenia o zamknięcie oczu, bo mam dla Was bezkonkurencyjny sos
serowy do nachosów podawany na ciepło aka sposób aby zamienić zwykłą paczkę kukurydzianych
chipsów w hit imprezowy.
Sos jest idealny, gęsty, mocno
serowy i jeśli kiedykolwiek tęsknym wzrokiem patrzyliście na nachosy z
serem w kinowych sieciówkach, obiecuję, że jest o kilka oczek lepszy. Oryginalny przepis nie jest moim pomysłem: został podkradziony przyjacielowi, który wg mnie jest niekwestionowanym mistrzem
sosów imprezowych. Przepis został stworzony metodą prób i błędów, jest zaskakująco prosty do wykonania i nie znam nikogo, kto by się nim nie zachwycał.kalorie i makroskładniki dla 1 porcjiSkładniki na 4 porcje►
ser topiony w kostce [100 g / 1 duże opakowanie]►
ser topiony w plasterkach [150 g / 1 opakowanie]►
mleko [100 ml/ 1/2 szklanki]►
papryka słodka/ostra [pół łyżeczki]►
kurkuma [1/4 łyżeczki]1 . Do garnuszka wrzucić 2 rodzaje
sera topionego razem z
mlekiem. Rozpuścić na małym ogniu pilnując, żeby
mleko się nie zagotowało.2. Gdy
ser zupełnie się rozpuści doprawić
papryką i
kurkumą. Rodzaj
papryki zależy od Waszych preferencji, tego jak ma smakować sos i tego z czym go podajecie. Moim zdaniem najlepiej smakuje sos z łagodną
papryką podany z nachosami o smaku
chili, sprawdza się idealnie jako czynnik łagodzący ostrość.
Kurkuma jest opcjonalna, nie zmienia smaku sosu ale nadaje mu piękny, żółty kolor.