ßßß Cookit - przepis na Najlepszy sos serowy do nachosów na ciepło [Udomowiony Fast Food]

Najlepszy sos serowy do nachosów na ciepło [Udomowiony Fast Food]

nazwa

Wykonanie

Dziś proszę wszystkich miłośników zdrowego jedzenia o zamknięcie oczu, bo mam dla Was bezkonkurencyjny sos serowy do nachosów podawany na ciepło aka sposób aby zamienić zwykłą paczkę kukurydzianych chipsów w hit imprezowy. Sos jest idealny, gęsty, mocno serowy i jeśli kiedykolwiek tęsknym wzrokiem patrzyliście na nachosy z serem w kinowych sieciówkach, obiecuję, że jest o kilka oczek lepszy. Oryginalny przepis nie jest moim pomysłem: został podkradziony przyjacielowi, który wg mnie jest niekwestionowanym mistrzem sosów imprezowych. Przepis został stworzony metodą prób i błędów, jest zaskakująco prosty do wykonania i nie znam nikogo, kto by się nim nie zachwycał.
kalorie i makroskładniki dla 1 porcji
Składniki na 4 porcje
ser topiony w kostce [100 g / 1 duże opakowanie]
ser topiony w plasterkach [150 g / 1 opakowanie]
mleko [100 ml/ 1/2 szklanki]
papryka słodka/ostra [pół łyżeczki]
kurkuma [1/4 łyżeczki]
1 . Do garnuszka wrzucić 2 rodzaje sera topionego razem z mlekiem. Rozpuścić na małym ogniu pilnując, żeby mleko się nie zagotowało.
2. Gdy ser zupełnie się rozpuści doprawić papryką i kurkumą. Rodzaj papryki zależy od Waszych preferencji, tego jak ma smakować sos i tego z czym go podajecie. Moim zdaniem najlepiej smakuje sos z łagodną papryką podany z nachosami o smaku chili, sprawdza się idealnie jako czynnik łagodzący ostrość. Kurkuma jest opcjonalna, nie zmienia smaku sosu ale nadaje mu piękny, żółty kolor.
Źródło:http://wilksyty.blogspot.com/2016/02/najlepszy-sos-serowy-do-nachosow-na.html