ßßß Cookit - przepis na Cynamonowe płatki śniadaniowe

Cynamonowe płatki śniadaniowe

nazwa

Wykonanie

Dziś mam dla was pomysł na alternatywę dla sklepowych płatków śniadaniowych- domowe płatki cynamonowe. Ich przygotowanie zajmuje trochę czasu, zwłaszcza wałkowanie, ale są one na tyle dobre, że warto poświęcić kawałek popołudnia na ich upieczenie. Co więcej, domowe płatki cynamonowe są niewątpliwie zdrowsze od sklepowych, bo zawierają pełnoziarnistą mąkę, brązowy cukier i nie mają w składnie żadnych zbędnych polepszaczy.
Na blogu możecie znaleźć też inne przepisy na płatki- tu i tu .
Składniki:
100g mąki pszennej pełnoziarnistej
100g mąki żytniej pełnoziarnistej
100g mąki pszennej typ 650
80g brązowego cukru
łyżka cukru waniliowego
czubata łyżeczka cynamonu
łyżeczka proszku do pieczenia
200g jogurtu naturalnego
50ml mleka
Wszystkie składniki dokładnie miksujemy lub zagniatamy ręcznie w misce.Ciasto dzielimy na dwie części. Każdą z nich osobno wałkujemy między papierami do pieczenia- ucinamy kawałek papieru do pieczenia wielkości blachy, kładziemy na niego ciasto i przykrywamy kolejnym papierem. Cienko rozwałkowane ciasto kroimy radełkiem lub zwykłym nożem na małe prostokąciki.
Płatki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180C przez około 10-15 minut. Czas pieczenia jest zależny od grubości ciasta. Jeśli jest ono cieniutkie, to 10 minut na pewno wystarczy. Jednak jeżeli płatki są grubsze, czas należy wydłużyć.
Gdyby po upieczeniu i wystygnięciu okazało się, że ciasto nie jest wystarczająco chrupiące, to można zostawić płatki nieprzykryte na blaszce na noc i wtedy wyschną.
Przechowujemy je w szczelnie zamykanym słoiku lub pojemniku.
Smacznego:)
Źródło:http://kuchniacarrie.blogspot.com/2016/02/cynamonowe-patki-sniadaniowe.html