Wykonanie
Dziś mam dla was pomysł na alternatywę dla sklepowych
płatków śniadaniowych- domowe
płatki cynamonowe. Ich przygotowanie zajmuje trochę czasu, zwłaszcza wałkowanie, ale są one na tyle dobre, że warto poświęcić kawałek popołudnia na ich upieczenie. Co więcej, domowe
płatki cynamonowe są niewątpliwie zdrowsze od sklepowych, bo zawierają pełnoziarnistą
mąkę,
brązowy cukier i nie mają w składnie żadnych zbędnych polepszaczy.Na blogu możecie znaleźć też inne przepisy na
płatki- tu i tu .
Składniki:100g
mąki pszennej pełnoziarnistej100g
mąki żytniej pełnoziarnistej100g
mąki pszennej typ 65080g
brązowego cukrułyżka
cukru waniliowegoczubata łyżeczka
cynamonułyżeczka
proszku do pieczenia200g
jogurtu naturalnego50ml
mlekaWszystkie składniki dokładnie miksujemy lub zagniatamy ręcznie w misce.Ciasto dzielimy na dwie części. Każdą z nich osobno wałkujemy
między papierami do pieczenia- ucinamy kawałek papieru do pieczenia wielkości blachy, kładziemy na niego ciasto i przykrywamy kolejnym papierem. Cienko rozwałkowane ciasto kroimy radełkiem lub zwykłym nożem na małe prostokąciki.
Płatki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180C przez około 10-15 minut. Czas pieczenia jest zależny od grubości ciasta. Jeśli jest ono cieniutkie, to 10 minut na pewno wystarczy. Jednak jeżeli
płatki są grubsze, czas należy wydłużyć.Gdyby po upieczeniu i wystygnięciu okazało się, że ciasto nie jest wystarczająco chrupiące, to można zostawić
płatki nieprzykryte na blaszce na noc i wtedy wyschną.Przechowujemy je w szczelnie zamykanym słoiku lub pojemniku.Smacznego:)