Wykonanie
Jakiś czas temu dzieliłam się z
wami przepisem na
śniadaniowe kuleczki
czekoladowe . Od października przygotowałam je już wielokrotnie. Jednak tym razem postanowiłam upiec
płatki w innej wersji. Zamiast pracochłonnego formowania kuleczek wybrałam wałkowanie. Również ciasto, pomimo tego, że pozostało
czekoladowe, to przygotowałam je z innych składników.
Płatki oczywiście najlepiej smakują podane z
mlekiem i jedzone
solo, albo z dodatkiem
jogurtu.
Składniki:1 1/2 szklanki
mąki pełnoziarnistej pszennej1/2 szklanki
mąki pszennej typ 6501/2 szklanki
kakao1/2 szklanki
brązowego cukru3/4 szklanki
mlekałyżeczka
proszku do pieczeniaWszystkie składniki dokładnie zagniatamy. Ciasto dzielimy na dwie części. Każdą bardzo cienko wałkujemy
między dwoma kawałkami papieru do pieczenia. Następnie ciasto kroimy na małe kwadraciki radełkiem lub nożem.
Płatki pieczemy przez około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180C. Gdy trochę wystygną przełamujemy je wzdłuż wcześniej zrobionych nacięć. Jeśli
płatki będą zbyt miękkie, to pozostawiamy je na blasze na noc, aby wyschły.
Płatki przechowujemy w szczelnie zamykanym słoiczku lub pojemniczku.Smacznego:)