Wykonanie
Kilka dni temu, zmotywowany udanym
ciastem czekoladowym z
cukinią, postanowiłem wypróbować kolejny, słodki wypiek z użyciem warzyw. W roli głównej pojawić miał się
burak. Co prawda piekłem już kiedyś babeczki
buraczkowe, jednak tym razem chciałem wypróbować nieco inny przepis i zmodyfikować go. Wyjściową recepturą był przepis na
czekoladowe ciasto z
burakami. Nie byłbym sobą, gdybym czegoś nie zmienił. Do ciasta celowo nie dodałem ani
czekolady, ani
kakao. Chciałem przekonać się jak sprawdzi się użyte warzywo bez towarzystwa
czekolady, która zdecydowanie dominuje nad wszystkimi
smakami. Jaki był efekt? Babeczki wyszły niesamowicie delikatne, pulchne i wilgotne, a w smaku czuć było bardzo delikatnie buraczany posmak, który połączyłem z
miętową polewą na bazie
białej czekolady.ciasto (12 sztuk):2
jajka60 ml
mleka200 ml
oleju100 g
cukru pudru80 g
mąki żytniej200 g
mąki pszennej2 łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżeczki ekstraktu
waniliowego250 g ugotowanych
buraków (1 duży)Ugotowanego i obranego ze skórki
buraka zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odstawić. Obie
mąki,
cukier puder oraz
proszek do pieczenia przesiać do miski, odstawić. W misie miksera zmiksować dokładnie
olej,
jajko, ekstrakt
waniliowy i
mleko. Wyłączyć mikser, dodać suche składniki oraz
buraki i wymieszać łyżką do połączenia. Otrzymane ciasto przełożyć do silikonowej foremki do babeczek wielkanocnych i piec w 180 º C przez ok. 30 minut do suchego patyczka. Upieczone babeczki wyjąć z piekarnika i pozostawić w foremce aż przestygną, a następnie ostrożnie wyjąć i pozostawić na kratce do całkowitego wystudzenia. W tym czasie przygotować polewę.polewa:140 g
białej czekolady80 ml kremówki 36%2 łyżeczki
miętowego pudruKremówkę oraz
miętowy puder umieścić w rondlu i podgrzewać na niewielkim ogniu cały czas mieszając. Kiedy
śmietana będzie gorąca zdjąć garnek z palnika, dodać połamaną na cząstki
białą czekoladę i mieszać do rozpuszczenia
czekolady i dokładnego połączenia składników. Gotową polewą dekorować wystudzone babeczki.Smacznego! :)