Wykonanie
A oto przedstawiam Wam mój kolejny sukces cukierniczy! Tak, w końcu udało mi się upiec dobre eklery, co wcale nie było takie łatwe. Dlaczego? Ile
razy nie podchodziłem do tego
ciastka, to zawsze było coś nie tak. Zbyt spieczone z wierzchu, a niedosuszone w środku, albo wychodziły zbyt wysuszone i przy krojeniu pękały. Jednak po skomponowaniu odpowiednich proporcji składników do ciasta oraz długotrwałe wypiekanie ciasta parzonego, ale w formie profiteroli, zaowocowało słodkim sukcesem. Eklery wyszły idealne. Chrupiące i złote z zewnątrz i dobrze wysuszone w środku.
Ciastka napełniłem klasycznym crème pâtissière - nie sądziłem, że jest aż tak dobry :)Sprawdzony przepis na ciasto parzone znajdziecie w zakładce #pomocnikkuchenny .ciasto (12 sztuk):2
jajka60 g
masła10 g
cukru100 g
mąki165 ml
wodyWodę,
masło oraz
cukier umieścić w rondlu i podgrzewać do zagotowania. Zmniejszyć ogień, dodać przesianą
mąkę i mieszać energicznie łyżką aż składniki dobrze się połączą. Kiedy
mąka dobrze się wchłonie, a ciasto zacznie odchodzić od ścianek garnka zdjąć z palnika i odstawić do całkowitego wystudzenia. Zimne ciasto przełożyć do misy robota i miksując wbijać po jednym
jajku. Gotowe ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z dużą, okrągłą końcówką i wyciskać na blachę wyłożoną papierem dopieczenia w równych odstępach podłużne
ciastka. Piec w 200ºC przez 25-30 minut. W trakcie pieczenia i studzenia nie otwierać drzwiczek. Pozostawić w zamkniętym piekarniku do całkowitego wystudzenia. Wysuszone korpusy wyjąć z piekarnika i przy pomocy cienkiego,
ostrego noża wykonać od
spodu ciastek okrągły otwór. Przygotować krem.krem:4
żółtka50 g
cukru170 ml
mleka60 g kremówki 36%20 g
mąki ziemniaczanejczekolada (do dekoracji)W rondelku umieścić
mleko, ziarna
wanilii oraz kremówkę, dobrze wymieszać i podgrzewać do osiągnięcia 80 ° C. W tym samym czasie do drugiego rondelka wsypać
cukier, dodać
żółtka, połączyć dokładnie rózgą, a następnie wsypać
mąkę ziemniaczaną, wymieszać. Kiedy mieszanka
mleczna osiągnie pożądaną temperaturę (80 ° C), przelać ją do rondla z masą jajeczną i mieszając rózgą, podgrzewać do osiągnięcia aż całość znacznie zgęstnieje. Otrzymany krem odstawić do wystudzenia, a następnie napełnić nim rękaw cukierniczy z końcówką o okrągłym otworze i nadziewać eklery. Wierzch
ciastem smarować rozpuszczoną
czekoladą.Smacznego! :)