ßßß Cookit - przepis na Praliny daktylowo-kokosowe

Praliny daktylowo-kokosowe

nazwa

Wykonanie

Praliny przygotowane na bazie kremu daktylowego są idealnymi słodyczami dla wszystkich tych osób, które cenią zdrowe odżywianie i dbają o siebie. Warto poświęcić chwilę, aby własnoręcznie przygotować pysze daktylowo-kokosowe praliny, które są bez cukru i bez tak powszechnie używanego w sklepowych słodyczach (bezwartościowego) oleju palmowego.
Przygotowanie nie jest skomplikowane, a świadomość z czego są wykonane w efekcie daje nam przyjemność jedzenia zdrowych słodyczy. W mojej ocenie tego typu praliny nie powodują wzrostu apetytu na słodycze, tak jak to się dzieje po zjedzeniu sklepowych słodyczy. Naturalny cukier zawarty w daktylach w połączeniu z wiórkami kokosowymi wolniej jest wchłaniany i nie powoduje dużego skoku cukru w organizmie, tym samym na dłużej dostarcza nam energii.
Składniki :
(na około 20 sztuk)
100 g suszonych daktyli
200 ml mleczka kokosowego
1 łyżka naturalnego kakao
200 g wiórków kokosowych
6 - 7 łyżek mąki kokosowej
1 łyżka ekstraktu waniliowego
1 łyżka alkoholu (w wersji dla dorosłych)
Przygotowanie:
Daktyle pokroić na mniejsze kawałki i namoczyć na około 20 minut w podgrzanym mleczku kokosowym.
Daktyle wraz z mleczkiem włożyć do blendera, dodać kakao i rozmiksować.
Następnie dodać ekstrakt, alkohol i wiórki kokosowe podprażone na suchej patelni, wszystko wymieszać do połączenia się składników i powstania jednolita masy.
Z masy robić małe kulki, takie by można je było zjeść na 1 góra 2 kęsy i obtaczać w mące kokosowej. Podczas formowania dłonie można zwilżać olejem kokosowym.
Po wykonaniu praliny włożyć na około godzinę do lodówki. Przechowywać w lodówce.
Osoby nie liczące kalorii, zamiast mąki mogą kulki zanurzyć w rozpuszczonej czekoladzie (do daktyli czekolada bardzo pasuje).
Źródło:http://przepisy-kulinarne-kuchcika.blogspot.com/2016/03/praliny-daktylowo-kokosowe.html