Wykonanie
Kto potrzebuje dziś wyśmienitego pobudzenia do dalszego działania ten koniecznie powinien spróbować tego wyjątkowego
napoju. Irish coffee, bo o niej
mowa, to prosta mikstura sporządzona z gorącej
kawy z dodatkiem irlandzkiej
whisky i
bitej śmietany. Takie połączenie
daje niesamowitego, energetycznego kopniaka, a delikatnie spieniona
bita śmietana pozwala na chwilę zapomnienia.składniki (2 porcje):400 ml wrzątku4 łyżki
brązowego cukru4 łyżeczki
kawy rozpuszczalnej40 ml irlandzkiej
whisky6 łyżek kremówki 36%4 łyżki
cukru pudru2 łyżeczki ekstraktu
waniliowegoKremówkę ubić mikserem z ekstraktem
waniliowym. Pod koniec ubijania dodać
cukier puder.
Śmietana nie musi być ubita na sztywno. Wystarczy, że będzie lekko spieniona.
Kawę rozpuszczalną zalać wrzątkiem, dodać
cukier i zamieszać. Do każdej ze szklanek nalać po 20 ml
whisky, następnie dodać
kawę. Na wierzch wyłożyć po 3 łyżki przygotowanej
śmietany. Przed podaniem oprószyłem całość gorzkim
kakao.Smacznego! :)