ßßß Cookit - przepis na Praliny czekoladowo-migdałowe

Praliny czekoladowo-migdałowe

nazwa

Wykonanie

Aksamitne praliny czekoladowo-migdałowe, to zdrowe domowe słodycze, bez zbędnych dodatków poprawiających smak i wygląd. Co do wyglądu, to w domu również można dopracować szczegóły, ale ja nie jestem zbyt cierpliwa i jak widać nie przyłożyłam się, ale za smak gwarantuję. Praliny są delikatne, nie za słodkie, z chrupiącymi migdałami i uzupełniającą całość gorzką czekoladą.
Składniki:
(na około 25 sztuk)
200 g serka mascarpone
150 g gorzkiej czekolady z co najmniej 60 % zawartością kakao
50 g płatków migdałowych
100 g całych migdałów
100 g herbatników czekoladowych (u mnie Bonitki ze znanej sieci)
1 łyżka ekstraktu waniliowego
1 łyżka alkoholu
dodatkowo:
100 g gorzkiej czekolady z co najmniej 40% zawartością kakao
2 łyżki masła
Przygotowanie:
W blenderze rozdrobnić całe migdały i wysypać na talerzyk, następnie tak samo zrobić z herbatnikami.
Czekoladę rozpuścić poprzez włożenie jej do miski i podgrzanie na garnku z wrzącą wodą.
Do miski blendera włożyć serek mascarpone i rozpuszczoną wystudzoną czekoladę, zmiksować.
Następnie dodać ekstrakt, alkohol, rozdrobnione migdały i herbatniki, wszystko dokładnie wymieszać. Pod koniec wsypać pokruszone płatki migdałowe i delikatnie połączyć z powstałą masą. Masa powinna być bardzo gęsta, choć nieco klejąca. Wstawić na około godzinę do lodówki.
Po wyjęciu z lodówki łyżeczką formować małe praliny, wykładać na deskę wyłożoną papierem do pieczenia lub do silikonowej formy, zachowując małe odstępy.
Uformowane praliny wstawić na godzinę do zamrażarki.
Czekoladę i masło rozpuścić poprzez włożenie do miski i podgrzanie jej na garnku z wrzącą wodą do całkowitego rozpuszczenia się i połączenia składników.
Wyjęte z zamrażarki praliny polewać lub zanurzać w rozpuszczonej letniej czekoladzie. Czekolada na pralinach szybko zastyga i praktycznie natychmiast można delektować się ich smakiem.
Przechowywać w lodówce.
Zobacz również:
Źródło:http://przepisy-kulinarne-kuchcika.blogspot.com/2016/03/praliny-czekoladowo-migdaowe.html