ßßß Cookit - przepis na Sernik fistaszkowy bez pieczenia

Sernik fistaszkowy bez pieczenia

nazwa

Wykonanie

Sernik fistaszkowy bez pieczenia to uczta dla miłośników masła orzechowego i orzeszków ziemnych. Przygotowałam go na bazie serka homogenizowanego i jogurtu greckiego. Dodatek sporej ilości lekko słonego masła orzechowego do masy serowej oraz niewielka ilość cukru sprawiają, że sernik jest mocno orzechowy i bardziej wytrawny, niż słodki w smaku. Dla przełamania smaku fistaszków, spód sernika tworzą rozdrobnione markizy czekoladowe, a wierzch - cienka warstwa masy kakaowej. Sernik posypany jest drobno posiekanymi orzechami ziemnymi, które idealnie uzupełniają całość.
Sernik przygotowałam w małej tortownicy o średnicy 17cm, na większą formę należy zwiększyć ilość składników.
Składniki:
SPÓD
100g markiz z nadzieniem czekoladowym (lub kakaowym)
30g masła
MASA SEROWA
450g waniliowego serka homogenizowanego
250g jogurtu greckiego
150g masła orzechowego
75g domowego cukru waniliowego
3 łyżeczki kakao + 1 łyżka domowego cukru waniliowego (do masy kakaowej)
4,5 łyżeczki (18g) żelatyny
60ml wody
garść prażonych orzechów ziemnych do dekoracji
Wykonanie:
- markizy rozdrobnić, masło roztopić, wymieszać z ciastkami
- tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia
- na spód wyłożyć masę z ciasteczek, wyrównać, schłodzić
- masło orzechowe zmiksować z serkiem homogenizowanym, jogurtem oraz cukrem (UWAGA jeśli wykorzystacie masło orzechowe bez soli, np. domowej roboty, prawdopodobnie będzie trzeba zmniejszyć ilość dodanego cukru)
- żelatynę zalać zimną wodą, wymieszać, pozostawić do napęcznienia
- napęczniałą żelatynę podgrzać krótko w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej, tylko do momentu rozpuszczenia się ponownie żelatyny (nie może się zagotować, bo straci swoje właściwości żelujące)
- rozpuszczoną żelatynę odstawić do lekkiego ostygnięcia
- do letniej żelatyny dodać 1-2 łyżki masy serowej, dokładnie wymieszać, całość wlać do reszty masy, wymieszać lub zmiksować
- większość masy wyłożyć na schłodzony spód z ciasteczek
- do pozostawionej masy dodać kakao oraz 1 łyżkę cukru, wymieszać lub zmiksować
- masę kakaową wyłożyć cienką warstwą na wierzch sernika, zamieszać wykałaczką lub końcówką noża, żeby w środku utworzył się nieregularny wzór
- orzechy ziemne drobno posiekać, posypać wierzch sernika
- sernik schłodzić przez całą noc w lodówce
- przechowywać w lodówce pod przykryciem
Źródło:http://smakolykibereniki.blogspot.com/2016/02/sernik-fistaszkowy-bez-pieczenia.html