Wykonanie
Sernik
fistaszkowy bez pieczenia to uczta dla miłośników
masła orzechowego i
orzeszków ziemnych. Przygotowałam go na bazie
serka homogenizowanego i
jogurtu greckiego. Dodatek sporej ilości lekko słonego
masła orzechowego do masy serowej oraz niewielka ilość
cukru sprawiają, że sernik jest mocno
orzechowy i bardziej wytrawny, niż słodki w smaku. Dla przełamania smaku
fistaszków, spód sernika tworzą rozdrobnione markizy
czekoladowe, a wierzch - cienka warstwa masy
kakaowej. Sernik posypany jest drobno posiekanymi
orzechami ziemnymi, które idealnie uzupełniają całość.Sernik przygotowałam w małej tortownicy o średnicy 17cm, na większą formę należy zwiększyć ilość składników.
Składniki:SPÓD100g markiz z nadzieniem
czekoladowym (lub
kakaowym)30g
masłaMASA SEROWA450g
waniliowego serka homogenizowanego250g
jogurtu greckiego150g
masła orzechowego75g domowego
cukru waniliowego3 łyżeczki
kakao + 1 łyżka domowego
cukru waniliowego (do masy
kakaowej)4,5 łyżeczki (18g)
żelatyny60ml
wodygarść prażonych
orzechów ziemnych do dekoracji
Wykonanie:- markizy rozdrobnić,
masło roztopić, wymieszać z
ciastkami- tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia- na spód wyłożyć masę z
ciasteczek, wyrównać, schłodzić-
masło orzechowe zmiksować z
serkiem homogenizowanym,
jogurtem oraz
cukrem (UWAGA jeśli wykorzystacie
masło orzechowe bez
soli, np. domowej roboty, prawdopodobnie będzie trzeba zmniejszyć ilość dodanego
cukru)
-
żelatynę zalać zimną
wodą, wymieszać, pozostawić do napęcznienia- napęczniałą
żelatynę podgrzać krótko w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli
wodnej, tylko do momentu rozpuszczenia się ponownie
żelatyny (nie może się zagotować, bo straci swoje właściwości żelujące)- rozpuszczoną
żelatynę odstawić do lekkiego ostygnięcia- do letniej
żelatyny dodać 1-2 łyżki masy serowej, dokładnie wymieszać, całość wlać do reszty masy, wymieszać lub zmiksować
- większość masy wyłożyć na schłodzony spód z
ciasteczek- do pozostawionej masy dodać
kakao oraz 1 łyżkę
cukru, wymieszać lub zmiksować- masę
kakaową wyłożyć cienką warstwą na wierzch sernika, zamieszać wykałaczką lub końcówką noża, żeby w środku utworzył się nieregularny wzór-
orzechy ziemne drobno posiekać, posypać wierzch sernika- sernik schłodzić przez całą noc w lodówce- przechowywać w lodówce pod przykryciem