ßßß Cookit - przepis na Kokosowe ciasteczka budyniowe

Kokosowe ciasteczka budyniowe

nazwa

Wykonanie

Kokosowe ciasteczka budyniowe to pyszne, kruche krążki, powstałe z połączenia tradycyjnych składników ciasta kruchego, proszku budyniowego oraz wiórków kokosowych. Ciasteczka dzięki dodatkowi budyniu, maja nie tylko delikatnie wyczuwalny budyniowy posmak, ale też sypką i delikatną strukturę. Duża ilość wiórków kokosowych w przepisie sprawia, że ciasteczka są zdecydowanie kokosowe, a smak kokosa wyróżnia się na tle innych.
Z podanej porcji przygotujecie około 35 ciasteczek .
Składniki:
120g mąki pszennej
120g masła
80g cukru pudru
80g wiórków kokosowych
2 budynie w proszku o smaku waniliowym lub śmietankowym (każdy po 40g)
2 żółtka
2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 i 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
2 łyżki cukru pudru i 1 łyżeczka domowego cukru waniliowego do obtoczenia ciasteczek
Wykonanie:
- masło i żółtka powinny być z lodówki
- mąkę przesiać z proszkiem budyniowym, proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, dodać wiórki kokosowe i masło pokrojone na mniejsze kawałki, wszystko posiekać razem
- dodać rozbełtane żółtka i ekstrakt z wanilii, wymieszać, zagnieść ciasto
- ciasto zafoliować, schłodzić
- ze schłodzonego ciasta odrywać małe kawałki, formować z nich kulki wielkości niedużego orzecha włoskiego
- na talerzyku wymieszać cukier puder i domowy cukier waniliowy
- każdą kuleczkę obtoczyć w mieszance cukrowej, ułożyć w niewielkich odstępach na talerzu, schłodzić przez 30 minut
- schłodzone ciasteczka poukładać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w sporych odstępach od siebie
- wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, piec przez około 15 minut
- po tym czasie można przełamać jedno ciasteczko i sprawdzić, czy jest upieczone
- ciasteczka podczas pieczenia lekko się rozpłaszczą i delikatnie popękają, na gorąco będą bardzo kruche, więc tuż po wyjęciu z piekarnika nie należy ich przekładać, tylko pozostawić do przestygnięcia
- ostudzone przechowywać ładnie poukładane (wrzucone "byle jak" pokruszą się) w szczelnym pojemniku w temperaturze pokojowej
Źródło:http://smakolykibereniki.blogspot.com/2016/03/kokosowe-ciasteczka-budyniowe.html