Wykonanie
Kokosowe ciasteczka budyniowe to pyszne, kruche krążki, powstałe z połączenia tradycyjnych składników ciasta kruchego, proszku budyniowego oraz
wiórków kokosowych.
Ciasteczka dzięki dodatkowi budyniu, maja nie tylko delikatnie wyczuwalny budyniowy posmak, ale też sypką i delikatną strukturę. Duża ilość
wiórków kokosowych w przepisie sprawia, że
ciasteczka są zdecydowanie
kokosowe, a smak
kokosa wyróżnia się na tle innych.Z podanej porcji przygotujecie około 35
ciasteczek .
Składniki:120g
mąki pszennej120g
masła80g
cukru pudru80g
wiórków kokosowych2 budynie w proszku o smaku
waniliowym lub
śmietankowym (każdy po 40g)2
żółtka2/3 łyżeczki
proszku do pieczenia1 i 1/2 łyżeczki ekstraktu z
wanilii2 łyżki
cukru pudru i 1 łyżeczka domowego
cukru waniliowego do obtoczenia
ciasteczekWykonanie:-
masło i
żółtka powinny być z lodówki-
mąkę przesiać z proszkiem budyniowym,
proszkiem do pieczenia i
cukrem pudrem, dodać
wiórki kokosowe i
masło pokrojone na mniejsze kawałki, wszystko posiekać razem- dodać rozbełtane
żółtka i ekstrakt z
wanilii, wymieszać, zagnieść ciasto- ciasto zafoliować, schłodzić- ze schłodzonego ciasta odrywać małe kawałki, formować z nich kulki wielkości niedużego
orzecha włoskiego- na talerzyku wymieszać
cukier puder i domowy
cukier waniliowy- każdą kuleczkę obtoczyć w mieszance cukrowej, ułożyć w niewielkich odstępach na talerzu, schłodzić przez 30 minut- schłodzone
ciasteczka poukładać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w sporych odstępach od siebie- wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, piec przez około 15 minut- po tym czasie można przełamać jedno
ciasteczko i sprawdzić, czy jest upieczone
-
ciasteczka podczas pieczenia lekko się rozpłaszczą i delikatnie popękają, na gorąco będą bardzo kruche, więc tuż po wyjęciu z piekarnika nie należy ich przekładać, tylko pozostawić do przestygnięcia- ostudzone przechowywać ładnie poukładane (wrzucone "byle jak" pokruszą się) w szczelnym pojemniku w temperaturze pokojowej