ßßß Cookit - przepis na Mazurek orzechy-karmel-czekolada

Mazurek orzechy-karmel-czekolada

nazwa

Wykonanie

Mazurek orzechy-karmel-czekolada to połączenie, które zniewoli Wasze kubki smakowe i zmusi do sięgania po coraz to nowy kawałek tego wypieku. Jeśli lubicie batoniki snickers i wypieki inspirowane smakami w nich zawartymi, to i ten mazurek stanie się Waszym ulubionym. Znajdziecie w nim kruchy spód, masło orzechowe, karmel, orzeszki ziemne oraz czekoladę - bogactwo smaków, które łączą się w jedną, niesamowicie pyszną całość.
Mazurek przygotowałam w kształcie jajka, ale możecie go zrobić w innej formie.
Składniki:
CIASTO KRUCHE
140g mąki pszennej
80g masła
30g cukru pudru
1 żółtko
1 łyżka zimnej wody - opcjonalnie
SOS KARMELOWY
50g domowego cukru waniliowego (lub zwykłego)
25ml wody
10g masła
30ml śmietanki 30%
75g masła orzechowego
75 prażonych orzechów ziemnych
40g czekolady (pół na pół mleczna z gorzką)
30ml śmietanki 30%
Wykonanie:
CIASTO KRUCHE
- masło i żółtko powinny być prosto z lodówki
- mąkę i cukier puder przesiać, dodać pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło oraz żółtko, składniki posiekać razem, zagnieść, w razie potrzeby dodając 1 łyżkę zimnej wody
- ciasto zafoliować i schłodzić przez 1 godzinę
- schłodzone ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia (lub na papierze przykryte folią spożywczą) na grubość kilku milimetrów, dociąć do kształtu jajka, z resztek ciasta uformować wałeczek, przykleić go do placka, tworząc nieco wyższy brzeg
- ciasto nakłuć gęsto widelcem, ponownie schłodzić
- piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni
- schłodzony placek wstawić do nagrzanego piekarnika, piec przez 15-20 minut lub do zrumienienia
- wyższy brzeg ciasta może nieco opaść podczas pieczenia
- upieczony placek wyjąć delikatnie z piekarnika (najlepiej z blachą), ostudzić
- ostudzone ciasto można od razu udekorować lub zafoliować i przechowywać w temperaturze pokojowej
SOS KARMELOWY
- do rondelka przełożyć cukier i wodę, mieszankę podgrzewać nie mieszając, aż woda odparuje, a cukier przyjmie karmelowy kolor
- należy uważać, żeby nie spalić karmelu, bo będzie miał gorzki smak
- jeśli cukier przyjmie odpowiednia barwę, rondelek zdjąć z palnika, dodać masło i energicznie wymieszać, a następnie wlać śmietankę - UWAGA reakcja może być gwałtowna, a karmel zgęstnieje
- rondelek ponownie umieścić na palniku, podgrzewać do momentu rozpuszczenia się karmelu i uzyskania gładkiej konsystencji (około 1 minuty)
- gotowy sos jest dość rzadki, kiedy jest gorący, nie należy go zbyt długo podgrzewać
- zdjąć z palnika, przelać do słoiczka lub innego naczynia, ostudzić
- sos podczas stygnięcia zgęstnieje
- można go od razu wykorzystać do dekoracji mazurka lub przechowywać w lodówce, przed użyciem podgrzewając w kąpieli wodnej, aż uzyska rzadszą konsystencję
POLEWA CZEKOLADOWA
- czekoladę posiekać na mniejsze kawałki
- śmietankę podgrzać w kąpieli wodnej, nie gotować
- gorącą śmietankę zdjąć na blat, dodać czekoladę, wymieszać do momentu uzyskania gładkiej, jednolitej polewy
- polewę odstawić na krótko do lekkiego zgęstnienia, następnie użyć do dekoracji
PRZEŁOŻENIE MAZURKA
- ciasto kruche posmarować cienką warstwą masła orzechowego, pozostawiając wolny wyższy brzeg
- na maśle orzechowym poukładać połówki orzechów ziemnych
- orzechy równomiernie polać sosem karmelowym
- całość udekorować czekoladą, najlepiej robiąc z niej nieregularne linie
- ciasto schłodzić do momentu zastygnięcia polewy, przechowywać w chłodnym miejscu
Źródło:http://smakolykibereniki.blogspot.com/2016/03/mazurek-orzechy-karmel-czekolada.html