Wykonanie
Mazurek
orzechy-karmel-
czekolada to połączenie, które zniewoli Wasze
kubki smakowe i zmusi do sięgania po coraz to nowy kawałek tego wypieku. Jeśli lubicie batoniki snickers i wypieki inspirowane
smakami w nich zawartymi, to i ten mazurek stanie się Waszym ulubionym. Znajdziecie w nim kruchy spód,
masło orzechowe, karmel,
orzeszki ziemne oraz
czekoladę - bogactwo smaków, które łączą się w jedną, niesamowicie pyszną całość.Mazurek przygotowałam w kształcie
jajka, ale możecie go zrobić w innej formie.
Składniki:CIASTO KRUCHE140g
mąki pszennej80g
masła30g
cukru pudru1
żółtko1 łyżka zimnej
wody - opcjonalnie
SOS KARMELOWY50g domowego
cukru waniliowego (lub zwykłego)25ml
wody10g
masła30ml
śmietanki 30%75g
masła orzechowego75 prażonych
orzechów ziemnych40g
czekolady (pół na pół
mleczna z gorzką)30ml
śmietanki 30%Wykonanie:CIASTO KRUCHE-
masło i
żółtko powinny być prosto z lodówki-
mąkę i
cukier puder przesiać, dodać pokrojone na mniejsze kawałki zimne
masło oraz
żółtko, składniki posiekać razem, zagnieść, w razie potrzeby dodając 1 łyżkę zimnej
wody- ciasto zafoliować i schłodzić przez 1 godzinę- schłodzone ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia (lub na papierze przykryte folią spożywczą) na grubość kilku milimetrów, dociąć do kształtu
jajka, z resztek ciasta uformować wałeczek, przykleić go do placka, tworząc nieco wyższy brzeg
- ciasto nakłuć gęsto widelcem, ponownie schłodzić- piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni- schłodzony placek wstawić do nagrzanego piekarnika, piec przez 15-20 minut lub do zrumienienia- wyższy brzeg ciasta może nieco opaść podczas pieczenia- upieczony placek wyjąć delikatnie z piekarnika (najlepiej z blachą), ostudzić- ostudzone ciasto można od razu udekorować lub zafoliować i przechowywać w temperaturze pokojowej
SOS KARMELOWY- do rondelka przełożyć
cukier i
wodę, mieszankę podgrzewać nie mieszając, aż
woda odparuje, a
cukier przyjmie karmelowy kolor- należy uważać, żeby nie spalić karmelu, bo będzie miał gorzki smak- jeśli
cukier przyjmie odpowiednia barwę, rondelek zdjąć z palnika, dodać
masło i energicznie wymieszać, a następnie wlać
śmietankę - UWAGA reakcja może być gwałtowna, a karmel zgęstnieje- rondelek ponownie umieścić na palniku, podgrzewać do momentu rozpuszczenia się karmelu i uzyskania gładkiej konsystencji (około 1 minuty)- gotowy
sos jest dość rzadki, kiedy jest gorący, nie należy go zbyt długo podgrzewać- zdjąć z palnika, przelać do słoiczka lub innego naczynia, ostudzić- sos podczas stygnięcia zgęstnieje- można go od razu wykorzystać do dekoracji mazurka lub przechowywać w lodówce, przed użyciem podgrzewając w kąpieli
wodnej, aż uzyska rzadszą konsystencję
POLEWA CZEKOLADOWA-
czekoladę posiekać na mniejsze kawałki-
śmietankę podgrzać w kąpieli
wodnej, nie gotować- gorącą
śmietankę zdjąć na blat, dodać
czekoladę, wymieszać do momentu uzyskania gładkiej, jednolitej polewy- polewę odstawić na krótko do lekkiego zgęstnienia, następnie użyć do dekoracji
PRZEŁOŻENIE MAZURKA- ciasto kruche posmarować cienką warstwą
masła orzechowego, pozostawiając wolny wyższy brzeg- na
maśle orzechowym poukładać połówki
orzechów ziemnych-
orzechy równomiernie polać
sosem karmelowym- całość udekorować
czekoladą, najlepiej robiąc z niej nieregularne linie- ciasto schłodzić do momentu zastygnięcia polewy, przechowywać w chłodnym miejscu