ßßß Cookit - przepis na Bułeczki krówkowe z orzechami

Bułeczki krówkowe z orzechami

nazwa

Wykonanie

Bułeczki krówkowe z orzechami to zawijane drożdżówki, skrywające w swoim wnętrzu pyszną masę krówkową oraz orzeszki ziemne. Bułeczki wykonuje się identycznie jak cynamonki, z ulubionego przeze mnie do tego rodzaju wypieków ciasta drożdżowego.
Z podanych składników przygotujecie 6 bułeczek . Jedna bułeczka ma około 230 kalorii.
Składniki:
CIASTO
165g mąki pszennej
5g drożdży świeżych
100ml wody lub mleka
2 łyżki cukru
szczypta soli
10g masła
NADZIENIE
50g krówek (5-6 sztuk)
10g masła
2 łyżki śmietanki 30%
40g orzeszków ziemnych
Wykonanie:
- składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej
- drożdże rozkruszyć, przełożyć do miseczki, dodać 50ml letniej wody lub mleka, 1/2 łyżki cukru oraz 2 łyżki mąki pszennej, składniki wymieszać, pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia rozczynu
- masło roztopić, ostudzić
- gdy rozczyn wyrośnie, rozpocząć przygotowywanie ciasta
- mąkę przesiać, dodać wyrośnięty rozczyn, pozostałą wodę (mleko), cukier, szczyptę soli oraz mąkę, składniki wymieszać, zagnieść ciasto
- do ciasta dodać roztopione masło, ciasto wyrabiać przez kilka minut, aż będzie elastyczne i będzie odchodzić od dłoni (może się lekko lepić)
- ciasto przełożyć do miski, przykryć czystą ściereczką, pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia - podwojenia objętości
- w międzyczasie przygotować nadzienie krówkowe: krówki, masło i śmietankę przełożyć do miski i rozpuścić w kąpieli wodnej lub bezpośrednio w rondelku na małej mocy palnika
- jeśli krówki nie rozpuściły się całkiem, masę można przetrzeć przez sitko lub rozdrobnić blenderem, choć ewentualne grudki nie będą przeszkadzały w późniejszym etapie przygotowań
- orzechy ziemne drobno posiekać
- wyrośnięte ciasto krótko wyrobić w celu odgazowania, rozwałkować na placek wielkości około 36x26cm, jeśli się klei, podsypywać mąką
- na całej powierzchni placka rozsmarować masę krówkową i posypać posiekanymi orzeszkami
- placek zwinąć dość ciasno w rulon, ostrym nożem pokroić na 6 dość grubych plastrów
- bułeczki ułożyć rozcięciem do góry, w sporych odstępach od siebie, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (koniecznie, gdyż masa krówkowa podczas pieczenia może częściowo wyciekać z bułeczek)
- bułeczki wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 170-180 stopni, piec 20-25 minut lub do lekkiego zrumienienia
Źródło:http://smakolykibereniki.blogspot.com/2016/02/bueczki-krowkowe-z-orzechami.html